Premier blijft weg op Verantwoordingsdag

De VVD en de PvdA eisen dat premier Balkenende (CDA) vanmiddag aanwezig is bij het Kamerdebat waarin het kabinet verantwoording aflegt over het beleid van 2006.

Balkenende kondigde vanmorgen aan het debat over te laten aan minister van Financiën Bos (PvdA). Dit is opmerkelijk omdat Bos vorig jaar leider was van de oppositie tegen de kabinetten-Balkenende II en III. In een toelichting hierop zei Bos vorige week dat hij het kabinetsbeleid met „een ijzeren glimlach” zou verdedigen.

Fractieleider Rutte (VVD) is „erg ontstemd” over het wegblijven van Balkenende. Kamerlid Hamer (PvdA) zegt dat Balkenende „principieel bij het debat hoort te zijn” en zal een verzoek van Rutte om de premier naar de Kamer te roepen, ondersteunen.

Vanmiddag debatteert de Kamer over het Financieel Jaarverslag 2006 van het ministerie van Financiën en het rapport Rijk Verantwoord van de Rekenkamer.

De Verantwoordingsdag zou naast Prinsjesdag het hoogtepunt in de jaarlijkse begrotingscyclus moeten zijn. Sinds de invoering in 2003 was de premier vrijwel altijd aanwezig; in 2005 zelfs het voltallige kabinet. Volgens een woordvoerder is Bos nu „een passende vertegenwoordiging”.

VVD-leider Rutte in een reactie: „Het kabinet neemt wel de tijd om 100 dagen het land in te trekken en bij Knevel en Van de Brink op te treden, maar niet voor een belangrijk debat in de Kamer.”