Opstand Chinese boeren wegens één-kind-beleid

Duizenden mensen in het zuidwesten van China zijn afgelopen weekeinde in opstand gekomen nadat de autoriteiten hoge boetes hadden uitgedeeld aan ouders die meer kinderen hebben dan formeel is toegestaan. Dat hebben Chinese kranten uit Hongkong gisteren gemeld. Dorpelingen uit Shabei, in de provincie Guangxi, vochten met regeringsfunctionarissen en de oproerpolitie en staken auto’s in brand. Een arts in het ziekenhuis van Shabei zei dat er een aantal gewonden is binnengebracht.

De opstand volgde op het besluit van lokale bestuurders om harder op te treden tegen overtreders van de opgelegde geboortebeperking, zeiden verschillende dorpelingen. China voert sinds het einde van de jaren zeventig een één-kind-beleid om explosieve bevolkingsgroei tegen te gaan. Echtparen in de stad mogen maar een kind krijgen, alleen gezinnen in sommige delen van het platteland hebben recht op twee kinderen.

Lu Wenhua, een inwoner van Shabei, zei dat de demonstranten boos waren omdat de regering hoge boetes had opgelegd aan gezinnen met te veel kinderen. Ze moesten meer dan 10.000 yuan (970 euro) betalen. „De boete is veel te hoog want het jaarlijkse inkomen van de dorpelingen is maar 1.000 yuan (97 euro)”, zei Lu.

Van enkele dorpelingen die de boete niet konden betalen werden bezittingen in beslag genomen. „De functionarissen traden net zo op als de Japanse bezetters in de [Tweede Wereld]oorlog. Ze hebben alles meegenomen en braken de huizen af als mensen de boete niet konden betalen” zei een dorpeling. „Bij sommige gezinnen werden zelfs de schalen meegenomen, waardoor ze in een leeg huis achterbleven.”

Mede door het één-kind-beleid geven veel Chinezen de voorkeur aan een jongen. Mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden kritiek geuit op dit beleid omdat het zou leiden tot gedwongen abortussen en kindermoord op dochters. Ook zou het beleid de nieuwe rijken in China bevoordelen. Het komt steeds vaker voor dat welvarende stedelingen meer dan één kind nemen, en bereid en in staat zijn daarvoor de boete te betalen. (AP, Reuters)