Opstand Chinese boeren wegens één-kind-beleid

Duizenden boeren in het zuidwesten van China zijn afgelopen weekeinde in opstand gekomen nadat de autoriteiten hoge boetes hadden uitgedeeld aan families die meer kinderen hebben dan is toegestaan. Dat hebben ooggetuigen en een Chinese krant gisteren gemeld.

Dorpelingen uit Shabei, een plaats in de provincie Guangxi, vochten met regeringsfunctionarissen en de oproerpolitie, staken auto’s in de brand, gooiden met stenen en flessen en trokken een muur om een regeringsgebouw omver. Een arts in het ziekenhuis van Shabei zei dat er een aantal gewonden is binnengebracht. Een betoger kreeg een steen op zijn hoofd die zou zijn gegooid uit een regeringsgebouw, aldus de arts.

De opstand heeft te maken met maatregelen van de lokale overheid om het één-kind-beleid strikter te handhaven, verklaarden verschillende dorpelingen. China voert dit beleid sinds het einde van de jaren zeventig om de explosieve groei van zijn bevolking tegen te gaan. Koppels in de stad mogen maar een kind krijgen, gezinnen in sommige delen van het platteland hebben recht op twee kinderen.

Lu Wenhua, een inwoner van Shabei, zei dat de demonstranten boos waren omdat de regering hoge boetes had opgelegd aan families met teveel kinderen. Ze moesten meer dan 10.000 yuan (970 euro) betalen. „De boete is veel te hoog want het jaarlijkse inkomen van de dorpelingen is maar 1.000 yuan (97 euro)”, zei Lu.

Toen sommige dorpelingen de boete niet konden betalen, werden hun bezittingen in beslag genomen. „De regeringsfunctionarissen waren net de Japanse bezetters tijdens de [Tweede Wereld]oorlog. Ze hebben alles meegenomen en braken de huizen af als mensen de boete niet konden betalen” zei een dorpeling met de achternaam Wu. „Bij sommige families werden zelfs de schalen meegenomen, waardoor ze in een leeg huis achterbleven.”

Het één-kind-beleid heeft er voor gezorgd dat veel Chinezen de voorkeur geven aan een jongen. Mensenrechtenorganisaties hebben in het verleden kritiek geuit op dit beleid omdat het zou leiden tot gedwongen abortussen en kindermoord op dochters. De betoging in Shabei is de laatste van een groeiend aantal gewelddadige incidenten in China. De afgelopen jaren komen steeds meer Chinezen in opstand tegen corruptie, de groeiende kloof tussen arm en rijk en landonteigening. (AP, Reuters)