NMa houdt fusie Nuon en Essent nog tegen

Energiebedrijven Essent en Nuon mogen vooralsnog niet fuseren. Dat bepaalt concurrentietoezichthouder de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een vandaag gepubliceerd besluit.

Een combinatie van de bedrijven in hun huidige vorm zou een te dominante positie innemen op bepaalde delen van de gas- en energiemarkten. Dat oordeelde de NMa nadat de bedrijven hun fusieplan in maart van dit jaar hadden aangemeld. Als bedrijven de fusie toch willen doorzetten, hebben zij daarvoor een vergunning nodig.

Het was al langer bekend dat de NMa de fusie problematisch vond. De bedrijven hebben het plan toch aangemeld en daarbij voorgesteld productiecapaciteit af te stoten. Maar volgens de NMa is in dit stadium niet voldoende duidelijk dat de verwachte mededingingsproblemen daarmee worden voorkomen. In een vergunningsprocedure kan dat nader worden onderzocht.

De voornaamste problemen ontstaan volgens de NMa op de groothandelsmarkt voor elektriciteit en op de markten voor de levering van gas en elektriciteit aan consumenten en kleine bedrijven.