Minister wil verbod op gloeilampen

De gloeilamp moet voor 2011 volledig plaats hebben gemaakt voor de spaarlamp. Daarom wil minister Cramer (Milieu, PvdA) nog deze kabinetsperiode een verbod invoeren op de milieu-onvriendelijke gloeilamp. Dat zei de minister gisteren op werkbezoek bij Philips in Eindhoven. Volgens Cramer zijn spaarlampen goedkoper en beter voor het milieu. Spaarlampen verbruiken 70 procent minder energie en gaan bovendien veel langer mee dan gewone gloeilampen.

Philips steunt het voorstel van Cramer. De wereldwijde marktleider in gloeilampen is al anderhalf jaar bezig met een voorlichtingscampagne over het gebruik van spaarlampen, aldus een woordvoerder. De Europese Unie werkt ook aan een voorstel om gloeilampen vanaf 2009 te verbieden. Eurocommissaris Andris Piebalgs (Energie) wil veertien productgroepen aanpakken om de Europese energiedoelstellingen te halen op het gebied van verlichting op straat, op kantoor en thuis.

Tweede Kamerlid Spies van coalitiepartner CDA is verrast door het voorstel van Cramer. Spies wijst op „een duidelijke koerswijziging” van het kabinet. „Eerder zei minister Van der Hoeven in antwoord op vragen uit de Kamer dat ze tegen een verbod op gloeilampen was.”

Spies: „Een verbod is volstrekt onuitvoerbaar en onmogelijk te handhaven. Daarom moeten we dit in Europees verband regelen. Anders gaan Nederlanders over de grens dozen met gloeilampen kopen.” Ook plaatst Spies vraagtekens bij de verwachting van Cramer dat het gebruik van spaarlampen goedkoper is voor de consument. Spies: „Op korte termijn jaag je de burger op kosten.” Spies zou minister Cramer vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje om opheldering vragen.

Kamerlid Samsom (PvdA) wil dat de gloeilamp zo snel mogelijk verdwijnt. De PvdA’er wil hiervoor de productnormen snel aanpassen. Volgens hem vormt Europa geen belemmering. „Veel landen om ons heen rennen veel harder dan wij”, aldus Samsom.