Marktwerking is niet zaligmakend

”Schaalvergroting in zorg en onderwijs zou leiden tot efficiency en hogere kwaliteit. Maar wat is daar in praktijk van terechtgekomen?” vroeg partijleider Mark Rutte (VVD) zich op het congres van zijn partij op 12 mei jongstleden af. Stuitend weinig Mark, en dat was voor velen geen verrassing.

Het heeft alleen even geduurd voordat dit bij de VVD doordrong. Misschien breekt bij de partij, die de trom van de marktwerking zo luid heeft geroerd, binnenkort ook het besef door dat marktwerking evenmin de beloofde concurrentie, lage prijzen, meer keuze en hogere kwaliteit heeft gebracht.

Ook dit was te voorzien. Deze effecten treden doorgaans immers alleen op in een markt van volledig vrije mededinging en de Haarlemmer olie voor voorspoed en geluk is nu juist met name uitgestort over markten waar van volledig vrije mededinging geen sprake kon zijn. Ofschoon marktfundamentalisten moeilijk van hun geloof vallen, biedt dit inzicht over schaalvergroting hoop. Durf ook de volgende stap te zetten, Mark!

Brieven en opiniestukken graag versturen onder vermelding van personalia naar opinext@nrc.nl

    • M.P. de Zwart Zwolle