Kokosdroom

Kokosmelk maken is ook voor mij geen dagelijkse kost. Maar in sommige gerechten, zoals onderstaande Thaise kokos-kippensoep, komt de romige, rijke en tegelijkertijd frisse smaak van verse kokosmelk zo goed uit, dat het die twintig minuten werk dubbel en dwars waard is.

Kies een kokosnoot die zwaar in de hand voelt en schud hem. Koop hem alleen wanneer je water hoort klotsen, anders is de kans groot dat het kokosvlees bedorven is. Houd de noot in je handpalm en houd in je andere hand een flink koksmes. Geef hem een ferme tik met de achterkant (!) van het mes, om hem open te klieven. Herhaal dit terwijl je de kokosnoot om zijn as draait. Als je het lekker vindt kun je het kokoswater opvangen, zeven en opdrinken; we koken er niet mee.

Spoel de helften van de kokosnoot schoon, en breek of hak de bast in kleinere stukken. Het witte vruchtvlees haal je er nu gemakkelijk uit en met een dunschiller schil je de bruine huid eraf. Doe het vruchtvlees in een keukenmachine, voeg ruim een halve liter heet kraanwater toe en laat de machine draaien. Bekleed een (liefst plastic, van metaal kleurt de kokosmelk bruin) vergiet met een theedoek, hang boven een niet-metalen schaal en stort het mengsel erin. Pak de punten van de doek samen en wring er zoveel mogelijk vocht uit.

Wanneer je de zo verkregen kokosmelk 20 minuten laat staan, drijft er een dikke kokosroom (ongeveer 250 ml) bovenop een dunnere kokosmelk (eveneens ongeveer 250 ml). Die twee worden in veel Thaise recepten apart gebruikt, maar niet in deze dtom khaa gai.

Eventueel kun je de kokospulp die in de doek achterbleef nog eens pureren met 250 ml heet water. Daarmee verkrijg je een tweede, minder geconcentreerde kokosmelk waarin je bijvoorbeeld rijst kunt koken. Verse kokosroom en -melk kun je het beste meteen gebruiken, maar kan eventueel tot 48 uur worden bewaard in de koelkast.

Voor 4 personen:

2 stengels sereh

5 kleine chilipepertjes

500 ml kippenbouillon (zelfgetrokken of van een pot fond)

500 ml kokosmelk (inclusief de kokoscrème)

10 cm laoswortel, in dunne plakjes

4 limoenblaadjes

100 g champignons, in dunne plakjes

200 g kipfilet, in dunne plakjes

3 - 4 eetlepels vissaus

sap van 2 - 3 limoenen

een handje verse korianderblaadjes

Leg sereh en pepertjes op het werkvlak en kneus ze met de botte kant van een mes. Breng de bouillon, samen met de kokosmelk, de laos, sereh en limoenblaadjes aan de kook. Draai het vuur laag en laat een paar minuten trekken. Voeg de champignons, kip en chilipepertjes toe en kook ze een paar minuten mee. Voeg naar smaak vissaus en limoensap toe en bestrooi de soep met koriander.

Heb jij weleens verse kokosmelk gemaakt? Deel je tips en trucs op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil