Jongeren mogen ook `schieten` op politie

Zwolle. In reactie op agenten die in Zuid-Holland preventief hangjongeren fotograferen, heeft het Zwolse kunstenaarsduo Holsappel en Alkema gisteren de site politiefoto.nl geopend. Bezoekers van de site mogen hierop zelfgemaakte foto`s van agenten zetten. Het fotograferen van hangjongeren is ”een uitwas van veiligheidswaan”, zei Wim Holsappel gisteren. Bij agenten die niet op de gevoelige plaat vastgelegd willen worden, raden de kunstenaars gebruik van telelens of verdekt opgestelde posities aan. Wekelijks stelt het duo voor de maker van de leukste foto een chocoladereep beschikbaar. Dit als knipoog naar het uitdelen van chocola aan jongeren door agenten in Schiedam. Het duo reed in juni vorig jaar nog samen met oud-voetballer Willy van de Kerkhof in een oranje tank Duitsland binnen uit protest tegen de verkoop van oranje Wehrmachthelmpjes. Begin deze maand overhandigden ze aan de autoriteiten van Belgisch Limburg een `wietkot`, een mobiel verkooppunt om overlast van drugstoeristen rond Maastricht te voorkomen. In een eerdere ludieke actie beroofden ze verkleed als sint en pieten een supermarkt van een winkelkar vol pepernoten.

Bekijk foto`s van agenten op: www.politiefoto.nl