Investeerder biedt 3,5 mld voor EMI

Hoofdkantoor van muziekmaatschappij EMI in Londen. EMI heeft volgens analisten meer dan andere labels last van muziekwinkels op internet en piraterij. Foto AFP (FILES) File picture of a man silhouetted as he leaves an EMI Record company building in London, 12 January 2007. Britain's EMI,, 21 May 2007 backed a takeover from private equity group Terra Firma which valued the troubled music publisher at 2.4 billion pounds,(3.61 billion Euros) the pair revealed in a joint statement. AFP¨PHOTO FILES/CARL DE SOUZA AFP

De Britse muziekmaatschappij EMI gaat akkoord met een overname door durfinvesteerder Terra Firma. Warner Music overweegt een nieuw tegenbod.

Een felle overnamestrijd dreigt om de platenmaatschappij van artiesten als The Beatles, Queen, Norah Jones en Maxim Vengerov. Het bedrijf accepteerde gisteren een bod van circa 3,5 miljard euro van de Britse investeerder Terra Firma Capital Partners. Analisten houden rekening met een hoger bod van Warner Music Group.

Warner Music probeert EMI al zeven jaar in bezit te krijgen. Het Amerikaanse bedrijf bood in maart 3,1 miljard euro voor zijn concurrent, maar EMI vond dat bedrag te laag. EMI is in grootte de derde muziekmaatschappij ter wereld, Warner de vierde.

Het bestuur van EMI ontving een aantal overnamevoorstellen, aldus bestuursvoorzitter John Gildersleeve in een verklaring. „Terra Firma’s bod is het meest aantrekkelijke voorstel. Het bestaat uit contanten, zonder onzekerheden op het gebied van regelgeving en met het kleinst mogelijke operationale risico voor het bedrijf.”

Eerdere overeenkomsten tussen EMI en Warner stuitten op weerstand van de Europese Commissie. Een gezamenlijk bedrijf zou een te dominante marktpositie krijgen.

Muziekmaatschappijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden nu de markt voor cd’s snel krimpt. Volgens de internationale brancheorganisatie IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) daalde de totale muziekverkoop in 2006 met 3 procent. Een verdubbeling van de verkoop via muziekwinkels op internet zorgde volgens de IFPI niet voor een compensatie van een lagere verkoop van cd’s en van digitale piraterij.

Van de muziekmaatschappijen worstelt EMI meer dan gemiddeld, aldus analisten. Dat blijkt ook uit de jaarcijfers, die het mediabedrijf gisteren bekendmaakte. EMI leed in het boekjaar 2006/ 2007 een verlies van 393 miljoen euro, na een winst van 117 miljoen euro het jaar daarvoor. Het verlies komt onder meer door een voorziening voor een reorganisatie. De omzet van EMI daalde met 16 procent tot 2,6 miljard euro.