Internet Weblog van de dag

Leerling laten slagen of niet? 15-05-2003, ROTTERDAM. START VAN DE EINDEXAMENS, LEERLINGEN VAN HET ERASMIAANS GYMNASIUM BIJ HET BEGIN VAN HET EXAMEN GRIEKS. FOTO BAS CZERWINSKI

Eindexamen. „Mijn leerlingen zijn me lief. Allemaal. Mijn vak is me echter ook dierbaar. Beide liefdes gaan doorgaans heel goed samen, maar nu dreigen ze met elkaar in conflict te raken.”

Dit schrijft lerares Nederlands Trees Platvoet van de Scholengemeenschap St.-Canisius in Almelo. Ze is druk bezig de examens na te kijken en beschrijft op het eindexamenweblog dat ze zich gevangen voelt tussen de moeilijke keuze: moet ze haar vak beschermen of de leerling bevoordelen... Aan wie zal ze de meeste punten gaan toekennen? „Ik lees het antwoord op een open vraag net zo vaak tot ik er iets goeds in ontdek en ik een punt kan toekennen.”

Maar zelfs dat valt tegen in een antwoord dat wemelt van de grammaticafouten: „Niet eens zo heel diep in mijn hart vind ik dat iemand die in 6 vwo zulke fouten maakt, eigenlijk geen voldoende voor Nederlands op zijn eindlijst zou mogen krijgen.”

Er is ook een lichtpuntje: „Gelukkig voor de leerling is de docent niet bevoegd autonoom te handelen, ook al verkeert hij/zij in een rijke, stimulerende omgeving die de ontwikkeling van zijn/haar hersenen sinds jaar en dag bevordert. De docent hoeft niet te kiezen tussen twee liefdes. Dat doet de CEVO wel en die kiest voor de leerling. Ten koste van het vak?”

weblogs.nrc.nl/weblog/eindexamen