India eist gestolen adoptiekind terug

Zes jaar geleden adopteerde een Nederlands echtpaar een Indiaas jongetje maar nu eisen Indiase autoriteiten het jongetje weer terug.

Uit politieonderzoek in India zou blijken dat het kind niet vrijwillig ter adoptie is afgestaan, maar is gestolen en daarna is verkocht aan een kindertehuis. Indiase autoriteiten eisen dat het kind een DNA-test ondergaat en wordt herenigd met zijn biologische ouders.

Dat meldt het tv-programma Netwerk vanavond op basis van politierapporten en onderzoek in India. Netwerk is in het bezit van rapporten waaruit blijkt dat de Indiase politie in 2005 een bende kidnappers arresteerde. De kidnappers verklaarden onder anderen het jongetje te hebben gestolen en te hebben verkocht aan een kindertehuis. Via een bemiddelingsbureau is het kind ter adoptie aangeboden met een valse afstandsverklaring en een verzonnen familieachtergrond.

De Nederlandse adoptieouders ontvingen in februari een brief van de Indiase politie met het verzoek het kind terug te brengen.

Vorig jaar spande de biologische moeder in India een rechtszaak aan om haar kind terug te krijgen. De rechter heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan.

„Het gebeurt vaker, maar gelukkig blijft het bij incidenten”, reageert emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen op het nieuws. Hij noemt de situatie „uiterst pijnlijk”. „Voor het kind wens ik dat er rust komt; dat hij in Nederland kan blijven. Dat is in zijn belang, als hij zich hier gelukkig en veilig voelt. Maar ook richting de biologische ouders zal er dan iets moeten gebeuren. Zij moeten ten minste geïnformeerd worden over het kind en misschien zelfs in de gelegenheid gesteld worden hem te zien en contact met hem op te bouwen.”

Emeritus hoogleraar Hoksbergen legt uit dat kinderen in India meer geld opleveren wanneer ze door buitenlandse gezinnen geadopteerd worden dan wanneer ze binnen India naar een ander gezin gaan.

„Het ministerie van Justitie moet scherper controleren, ook op Nederlandse bemiddelaars. Als de controle scherper was geweest en de bemiddelaar in India wantrouwiger, dan had deze situatie voorkomen kunnen worden.”