Ik hou mijn loon zo laag mogelijk

Willem Goudriaan (42) is eigenaar van Goudriaan Holding en directeur van The Floating Hose Doctors, een reparatiebedrijf in de baggersector en offshore. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen.Netto maandinkomen: 2.208 euro (excl. winstuitkering) Hypotheek: 2.100 euro brutoEneco: 300 euroBoodschappen: 430 euroKinderopvang: 550 euro

Die vaste lasten betalen jullie samen?

„Ja, van mijn salaris alleen kan dat niet. Mijn vrouw verdient goed, meer dan ik ook, als afdelingsmanager bij een chemieconcern. Ik heb overigens mijn salaris zo laag mogelijk gehouden, op 39.000 euro per jaar. Dat moet ik als eigenaar van de bv minimaal verdienen, dus doe ik dat. De winst die The Floating Hose Doctors maakt, keren mijn partner en ik jaarlijks aan onszelf uit. Dat is voordeliger, aangezien de belasting over winst lager is dan de loonbelasting.

„Overigens blijft van elke euro winst die het bedrijf maakt, circa 29 cent over voor mij. In 2005 hadden we een winst van zo’n 45.000 euro. Wij hebben alletwee een holding en zijn samen directeur van The Floating Hose Doctors. We vragen als management maandelijks aan Floating een voorschot van 4.500 euro per persoon op onze jaarvergoeding. Daarvan betalen we onder meer ons salaris, loonheffing, en de boekhouder.”

Wat een ingewikkelde constructie.

„Het is eigenlijk een noodgreep. We wilden ons verzekeren, maar dat lukte niet. Zo gauw er ‘offshore’ in de omschrijving staat, worden verzekeringsmaatschappijen angstig. Dan kunnen ze schijnbaar de risico’s niet inschatten. Nu moeten we drie bv’s in stand houden en dat is best duur. We betalen drie keer de Kamer van Koophandel en voor elke bv moeten we administratie voeren, btw-aangiften doen en stukken publiceren. We zijn vaak in het buitenland, om bijvoorbeeld drijvende pijpleidingen te monteren of repareren, dus we hebben alles uitbesteed. De boekhouder doet alle aangiftes en in Arnhem zitten de telefonistes. Verder hebben we twee reparateurs in dienst en kunnen we terugvallen op een poule van zzp’ers en ons oude studentenhuis in Utrecht. Die staan meestal in de rij om te helpen klussen, want dan mogen ze naar Abu Dhabi of Batam.”

Heb je nog dure hobby’s?

„Wat is duur? Ik doe van alles met oude auto’s. Ik heb nu twee Jaguars staan die ik ga oplappen. Daaraan geef ik elke maand wel een paar honderd, soms een paar duizend euro uit. Mijn bedrijfsauto is ook een klassieker, een Volvo Katterug PV 544 uit 1963. Ik heb mijn compagnon inmiddels aangestoken met mijn hobby.”