Goudvis is lowbudgetdier

Huisdieren kunnen hun baas onverwachts veel geld kosten.

Vooral als het dier ziek wordt of een ongeluk krijgt, schieten de kosten omhoog.

De zomervakantie is geboekt, maar wat te doen met hond of kat? Meenemen is lastig. De buren? Die gaan ook op vakantie, of hebben weinig trek om drie keer per dag met Rakker door het park te sjouwen. Bij de Dierenpensionlijn regent het dan ook telefoontjes: „Wie geluk heeft, kan zijn hond of poes nog onderbrengen in een van de circa 500 dierenpensions”, zegt de telefoniste. Maar dat kost wel wat. Voor een labrador betaal je bijvoorbeeld 10 euro per dag.

De vakantieperiode is voor huisdiereigenaren weer een moment van de waarheid: huisdieren leven niet van de wind. Sterker, ze kunnen een behoorlijke kostenpost vormen.

Op de aanschaf van dieren valt flink te bezuinigen. Een rashond kost al snel 500 euro, maar een beestje uit het asiel krijg je voor minder dan 100 euro mee naar huis. Ontwormd, ontvlooid en met recht op retour. Daarna gaat de meter lopen. Want voor een grote hond rekent het budgetinstituut Nibud 40 euro per maand, alleen al voor de verzorging. Voor een kat is dat 32 euro en knaagdieren en vogels hebben genoeg aan 8 euro per maand.

Maar daarmee ben je er niet. De hondenbelasting verschilt per gemeente. In Amsterdam en Rotterdam zit je al snel op 100 euro per jaar. En dan zijn er nog allerlei extraatjes, zoals bijvoorbeeld hondencursus of uitlaatservice. Bij Dog Spirit kosten twaalf puppylessen (‘opvoeding & socialisatie’) 125 euro. Verzorgers van ‘DierenvriendIn & Uit’ uit het Brabantse Budel gaan voor 5 euro een half uurtje met de hond wandelen. In de Randstad is dat tarief soms het dubbele.

Vaak blijkt een huisdier veel duurder te zijn dan men had verwacht, weet huisarts Merel Frielink. Vooral bij een chronische ziekte of een ongeluk schieten de kosten ineens omhoog. „Voor een aangereden hond met een gecompliceerde breuk betaal je voor orthopedie makkelijk een paar duizend euro.” Laat de dierenarts wel eens dieren inslapen om het geld? „Zeker. Dat gebeurt gemiddeld eens per maand. Heel schrijnend.”

Niet voor niets waarschuwen ook dierenbeschermingssites voor de hoge kosten die een goede verzorging van een huisdier met zich meebrengt. Frielink adviseert haar klanten geregeld hun huisdier te verzekeren. Verzekeraars als Proteq Dier & Zorg, Animas en Briass bieden uiteenlopende verzekeringen voor huisdieren. Van de vijf miljoen katten en honden in Nederland zijn er naar schatting ruim 100.000 verzekerd.

Vmbo-docent Brenda Luider overwoog voor haar twee poezen een ziektekostenverzekering af te sluiten, maar deed het niet: „Ik vond de premie nogal hoog, waarbij bepaalde operaties en inentingen ook nog eens werden uitgesloten.” Die premies kunnen oplopen tot 35 euro per maand voor een hond en 22 euro voor een kat, afhankelijk van gewicht en leeftijd. Hoeveel geld ze in totaal aan haar poezen kwijt is, weet ze niet. „Dat geeft ook niet, onze katten zijn toch een beetje onze kinderen. Dus het is niet snel te veel.”

Gemiddeld genomen kost een hond volgens het Nibud, belasting en ziektekosten meegeteld, zo’n 1.000 euro per jaar. Een kat 400 euro. Low budget kan gelukkig ook: met een goudvis ben je voor 24 euro per jaar helemaal klaar. Mits de eigenaar hem onderbrengt in een eenvoudig glazen kommetje en zich niet uitleeft aan de nieuwste aquariumgadgets.

Kijk voor meer info op www.huisdierenprijzen.nl

    • Paul Groothengel