Geldprobleem NTGent groter dan gedacht

NTGent, de Vlaamse toneelgroep van regisseur Johan Simons, heeft veel grotere geldproblemen dan aanvankelijk werd gedacht. Sinds Simons in 2005 aantrad, is de schuld opgelopen tot 2,7 miljoen euro.

De directie presenteert morgen de jaarrekening van 2006 aan de raad van beheer, waaruit moet blijken hoe groot de schuld eigenlijk is. Ook wordt er dan gepraat over een saneringsplan. De stad Gent, de provincie en het gewest, die de groep subsidiëren met 4,4 miljoen euro per jaar, willen dat Simons de schuld in drie jaar wegwerkt. Er zouden ongeveer negen van de 106 arbeidsplaatsen verdwijnen, de groep wil minder nieuwe voorstellingen maken, en meer succesrijke oude voorstellingen hernemen. Volgens de vorige maand aangestelde dagelijks leider Kurt Melens, verloor de groep op een goed moment 3000 euro per dag.

De vermaarde Nederlandse regisseur Johan Simons – die overigens gisteren in Amsterdam werd bekroond met de Van Praag Prijs van het Humanistisch Verbond – hief in de zomer van 2005 zijn gezelschap ZT Hollandia op en werd directeur van NTGent. Het gezelschap had toen al een schuld van minstens een half miljoen staan. Met voorstellingen als Platform (naar Houellebecq) maakte hij NTGent tot een theater van Europees niveau, met veel nieuw repertoire en een vast ensemble. Volgens Simons kost zijn uitbreidingsbeleid weliswaar veel geld, maar levert ze op termijn ook geld op, doordat zijn voorstellingen langdurig doorgespeeld kunnen worden. Dat niet duidelijk is hoe hoog precies de schuld is, komt doordat voormalig zakelijk directeur Dirk Decorte een risicovolle boekhouding hield, waarin de kosten van voorstellingen over meerdere jaren werden uitgesmeerd. Decorte nam in maart ontslag.

Dat er geldproblemen waren, kwam al bij Decortes ontslag aan het licht. Maar nieuwe politieke ophef ontstond begin mei toen vice-voorzitter van het bestuur Walter de Meyere aftrad. In een persbericht kritiseerde „de financiële en artistieke megalomanie” van Simons. Als voorbeeld noemde hij diens lease-Mercedes en de telefoonrekening van 80.000 euro per jaar. De Meyere keerde zich ook tegen de „dubbele pet” van bestuursvoorzitter Lieven Decaluwé, die ook Gentse wethouder van cultuur en feesten is. NTGent vermoedt een politieke achtergrond van het conflict: Decaluwé is van politieke partij Spirit, en De Meyere is van de concurrerende NVA. De Meyere hekelde de „besmetting van de Hollandse invasie” bij NTGent, terwijl er Vlaamse acteurs „in het stempellokaal zitten.” Simons reageerde gekrenkt. Zijn collega Guy Cassiers noemde de uitspraak „racistisch.”