Geen zin in uitstel

Het chemisch infuus in de gevangenis van de San Quentin-gevangenis in Californië wordt deze week gebruikt bij een opmerkelijke terechtstelling.

De 55-jarige Robert Comer en de 37-jarige Christopher Newton, afzonderlijk veroordeeld voor onder meer moord en verkrachting, krijgen deze week een dodelijke injectie. Comer en Newton hebben ervoor gekozen om niet in hoger beroep te gaan. Tegenstanders van de doodstraf menen dat de twee tot deze ‘state assisted suicide’ zijn gekomen door jarenlange eenzame opsluiting.

De doodstraf door middel van een dodelijke injectie is in de VS omstreden. Een aantal staten heeft de executiemethode opgeschort; het vermoeden is dat ter dood veroordeelden minutenlang stikken, dat wellicht bewust meemaken, en nog extra gepijnigd worden door het brandende gevoel van een niet niet dodende injectie met kaliumchloride. Door een spierverslapper kunnen ze echter geen alarm slaan.

Sinds juni 2006 mogen Amerikaanse ter dood veroordeelden hun executiemethode aanvechten. Twee veroordeelden gaven dat jaar aan liever op de elektrische stoel te sterven.