... en voor de leeuwen

Premier Balkenende spreekt morgen, op eigen verzoek, in het Europees Parlement.

Een dag na Romano Prodi.

Nadat de opvallend aan de weg timmerende staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) hem reeds voor was gegaan, werpt deze week premier Balkenende (CDA) zichzelf voor de leeuwen van het Europees Parlement. Om nog eens uit te leggen waarom Nederland zoveel moeite heeft met de Europese Grondwet.

Timmermans moest vorige maand in Brussel nog genoegen nemen met de leden van commissie Constitutionele Zaken als toehoorders. Voor een minister-president haalt het parlement meer uit de kast. Hij wordt morgen in – het in Nederland ook al omstreden – Straatsburg verwacht om daar in de plenaire vergadering de Europese fractieleiders te treffen.

Hoewel verwacht… Het was vooral de wens van Balkenende zelf om aan de meest fervente voorstanders van de Europese Grondwet – want dat zijn de Europarlementariërs – te vertellen wat de Nederlandse bezwaren zijn en hoe deze kunnen worden weggenomen.

Een gedurfde onderneming, maar ook weer niet te gedurfd. Echte debatten met interrupties gebeuren er in het ‘hémicycle’ van het 23-talige Europees Parlement nu eenmaal niet. Balkenende zal een inleiding houden, dan kunnen de fractieleiders en anderen reageren en vervolgens mag de ‘MP’ nog een keer antwoorden. En dat alles in de wetenschap dat niet de leden van het parlement over de toekomst van de Grondwet beslissen, maar de collega-regeringsleiders van Balkenende wanneer ze volgende maand in Brussel bijeen zijn.

Maar toch, zo’n optreden in Straatsburg kan wel weer het in zoveel landen op onbegrip stuitende Nederlandse standpunt verduidelijken. Juist daarom is het een domper dat het parlement heeft besloten ‘in het kader van het evenwicht’ om vandaag, de dag voor Balkenendes optreden, de Italiaanse premier Romano Prodi naar Straatsburg te halen voor een soortgelijke sessie. De oud-voorzitter van de Europese Commissie zal ongetwijfeld een juichverhaal over de Grondwet afsteken. Kortom: Prodi is de spreekwoordelijke boom in de schaduw waarvan Balkenende mag spreken.

Zoals gebruikelijk bij gastoptredens in het parlement, is voor Prodi ook nog een uitvoerige persconferentie voor de internationale pers voorzien. Hieraan heeft premier Balkenende nu juist wat minder behoefte. Een enkele vraag bij de uitgang van het parlement, daar moet het bij blijven.