‘Doe Maar!’ wint musical-awards

De musical Doe Maar!, met de hits van de fameuze nederpopgroep, is de grote winnaar geworden van de John Kraaijkamp Musical Awards. Met vijf van de veertien prijzen was de productie succesvoller dan My fair lady, Rembrandt en Tarzan die alle drie niet verder kwamen dan twee onderscheidingen. Andere musicals van dit seizoen, zoals Cats, Chess en Wat zien ik?! vielen buiten de prijzen.

De prijsuitreiking vond gisteravond plaats in Studio 24 op het Mediapark in Hilversum, waar in maart nog de 65ste verjaardag werd gevierd van producent Joop van den Ende, tevens oprichter en financier van de Musical Awards. Zeven jaar lang was Van den Ende ook de grootste winnaar, maar ditmaal werd zijn bedrijf bij de verdeling van de prijzen voor het eerst gepasseerd. V&V Entertainment, de theateronderneming van Albert Verlinde en Roel Vente, ontving zes Awards. Joop van den Ende Theaterproducties kreeg er vijf.

V&V had dat succes vooral te danken aan Doe Maar!. De jury bekroonde hoofdrolspeler Daniël Boissevain, bijrolspelers Annick Boer en Jan Elbertse en scenarioschrijver Pieter van de Waterbeemd, terwijl de publieksprijs voor de beste kleine musical eveneens naar deze productie ging. Doe Maar! ging in januari in première en zou tot de zomer doorspelen, maar wegens de grote belangstelling is de tournee al verlengd tot eind dit jaar.

De twee prijzen voor My fair lady (Van den Ende) gingen naar hoofdrolspeelster Céline Purcell en de (Engelse) regisseur Matthew Ryan. Rembrandt, een productie van Monica Strottman en Henk van der Meyden, werd bekroond via hoofdrolspeler Henk Poort en vormgever Jan Aarntzen. Tarzan (Van den Ende) kreeg prijzen voor hoofdrolspeler Ron Link („aanstormend talent”) en bijrolacteur Clayton Peroti. De publieksprijs voor de beste grote musical ging naar The Wiz, waarvoor de jury geen enkele bekroning overhad. Opvallend is ook de Award voor Birgit Schuurman, hoofdrolspeelster in de kleine musical The last 5 years die sinds april op tournee is, maar de perspremière heeft uitgesteld tot komend najaar.

De uitslag wijkt sterk af van de Duimen, die een paar weken geleden werden toegekend door lezers van de internetsite musicalfan.net. Daar waren de kleine producties Honk! en Wat zien ik?! de grootste winnaars. De rechtstreekse tv-uitzending van de Musical Awards trok gisteravond ruim 1,3 miljoen kijkers.