Dode na legionella in ziekenhuis

In het HagaZiekenhuis aan de Leyweg in Den Haag is gisteren een 78-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van besmetting met de legionellabacterie. Drie andere patiënten zijn besmet. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft dat bevestigd.

De vrouw is waarschijnlijk besmet tijdens het douchen in het ziekenhuis. De bacterie is aangetroffen in een doucheblok op de afdeling waar de vier patiënten lagen. Na het overlijden van de vrouw heeft het ziekenhuis ook patiënten op andere afdelingen verzocht voorlopig geen gebruik meer te maken van de douche.

Het ziekenhuis heeft het overlijden van de patiënt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld, bevestigt een woordvoerder van de inspectie.

Het komt zelden voor dat patiënten in een ziekenhuis overlijden aan de veteranenziekte. In ziekenhuizen in Hoorn (2001) en Stadskanaal (2003) werd eerder legionella geconstateerd, maar daarbij overleed niemand. Het HagaZiekenhuis maakte afgelopen woensdag bekend dat op de twaalfde verdieping van de locatie Leyweg legionella was geconstateerd. Een gedeelte van de etage werd vervolgens ontruimd. Het ziekenhuis maakte toen ook bekend dat twee patiënten met de bacterie waren besmet. Ook kondigde het een onderzoek aan naar de oorzaak van de legionellabesmetting, onder meer met hulp van de plaatselijke GGD. De inspectie wacht de resultaten van dat onderzoek af.

Gisteren zijn andere patiënten in het ziekenhuis op de hoogte gesteld.