De postduif

In het programma Praatjesmakers zat een jongetje dat besloten had later erg rijk te worden. Daarom werd hij maar profvoetballer. Dat jongetje zou ik willen adviseren: word liever duivenmelker, daar kun je ook heel erg rijk mee worden en je hoeft je er niet bovenmatig voor in te spannen. Ik kom hierop na lezing van liefst twee artikelen over de duivensport in mijn regionale ochtendkrant.

De Nederlandse duivenmelker vergrijst. In Azië is dat wel even anders. Daar is de duivensport een razend populaire goksport waar veel geld in omgaat. Niet voor niets worden er regelmatig topduiven uit ons land geïmporteerd. Een ton wordt grif betaald voor een hoogvlieger. Of anders roven criminelen onze tophokken leeg- 25 plunderingen in de laatste vijf jaar.

Maar er zijn hoopgevende initiatieven. Anton Ebben van de Nederlandse Postduivenorganisatie meldt dat in samenwerking met de PPN (Promotie Postduivensport Nederland) hard gewerkt wordt om de jeugd weer voor de sport te winnen. Bij een aantal scholen in het westen van het land zijn bijvoorbeeld duivenhokjes geplaatst onder het motto: als de jeugd niet naar de duif komt, brengen we de duif naar de jeugd.

Ik ben er nieuwsgierig naar wie de jeugd de liefde voor de gevederde vriend gaat bijbrengen. De onderwijzer? „Jongens, meisjes, om de duif zo snel mogelijk naar huis te laten terugkeren moeten we helaas een paar wrede ingrepen toepassen. De week voor de wedvlucht scheiden we de doffer (het mannetje) van de duivin. Hij zal haar verschrikkelijk missen en als de sodemieter maken dat hij thuiskomt. Een nog doeltreffender methode is het scheiden van de duif van het nest op het moment dat de andere ouder niet aanwezig is. Hij of zij zal denken dat de jongen onbeschermd zijn achtergebleven en nog meer panische haast maken, ha, ha.”

Ach, voetballen is een wredere sport.

Ik herinner me een vertederende ingreep uit mijn jeugd. Ik groeide op tussen duivenmelkers. Kort voor de wedvlucht werd een bromvlieg in een nepei gestopt en tussen de andere eieren in het nest gelegd. De duivenouders dachten dat het ei weldra zou uitkomen, en wisten niet hoe snel ze moesten terugkeren om het nieuwe leven te begroeten. Dat de bromvlieg op den duur het leven liet verontrustte me niet.

Zes jaar geleden bedachten een paar studenten van de Hogeschool voor Economische Studies in Rotterdam overigens het elektronische Tic Tac Pigeon Egg dat minstens zo effectief is als het bromvliegei. Zo gaat de romantiek er wel af.

Terug naar mijn ochtendkrant. TNO Delft is samen met duivenmelker/grootfinancier Ronald Geerdink en wetenschapper Wouter van Dieren bezig met de ontwikkeling van een ‘Tom Tom’ voor duiven, die ingebouwd wordt in de ring. De duif heeft zelf een veel beter navigatiesysteem, natuurlijk, maar zijn baasje zal hem 48 uur lang via de satelliet op de computer kunnen volgen. Gehoopt wordt onder andere dat deze vinding ‘de aandacht voor de duivensport bij de jeugd aanwakkert’.

Ik hoop het ook, maar ik vrees dat Sony en Nintendo aantrekkelijker (virtuele) wreedheden te bieden hebben.