Charmeurs betreden ABN Amro-arena

De Barclays Bank komt op huisbezoek. Nederlandse politici en vakbonden krijgen de Britten over de vloer. Zij willen harten winnen voor hun bod op ABN Amro.

Beleggers aan de kant, ruim baan voor het charmeoffensief.

De strijd om de gunst van de ABN Amro-aandeelhouders zit in een impasse. Uiterlijk zondag moet het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis zeggen wat het doet: een concreet bod uitbrengen, afhaken of meer tijd rekken. Zondag loopt voor het consortium de periode van 30 dagen af waarbinnen bedrijven bij een overname hun intenties duidelijk moeten maken.

Voor Barclays loopt de termijn van 30 dagen morgen al af. De Britse bank deed vier weken geleden met instemming van de ABN Amro een concreet overnamebod.

Barclays heeft de afgelopen weken zijn zware kanonnen ingezet om Nederlandse harten en hoofden te winnen. De enige Nederlander in de Barclays-directie, Frits Seegers, nodigde zichzelf vorige week uit bij de vakbonden. Plaats van handeling: FNV-kantoor bij station Sloterdijk in Amsterdam.

„Hij was zo’n anderhalf uur bij ons op kantoor”, zegt FNV Bondgenoten-bestuurder Huug Gorter. „Het is in zoverre waardevol dat we meer duidelijkheid hebben gekregen over hun officiële verklaringen: wat zijn ze écht van plan.”

Chairman Marcus Agius van Barclays ontmoette twee weken geleden een klein gezelschap Tweede Kamerleden. Agius heeft ook contact gezocht met het ministerie van Financiën om zijn zaak te bepleiten.

De chairman is in de Britse ondernemingshiërarchie een cruciale figuur. Hij zit twee of drie dagen op kantoor van de onderneming, wordt daar prima voor beloond en is meer geïnvolveerd in het ondernemingsbeleid dan een Nederlandse president-commissaris.

„Het was een informeel gesprek”, zegt Kamerlid Ewout Irrgang (SP). Het nut? Hij is nu meer overtuigd dat de toezegging om het hoofdkantoor van de combinatie Barclays-ABN Amro in Amsterdam te vestigen „geen lege huls” is. Maar de Brit was volgens Irrgang ook niet altijd duidelijk: dat de nieuwe combinatie veel groei zal opleveren is „gemakkelijk gezegd”.

De contacten met de Barclays-top komen de belanghebbenden goed uit. De onduidelijkheid over het bod van Fortis, de cassatie van ABN Amro bij de Hoge Raad tegen een uitspraak van de rechter en de zekerheid van meer aandeelhoudersvergaderingen maken de strijd om de bank een „warrige wereld”, zegt Gorter van FNV Bondgenoten. Irrgang en hij zeggen nog niet door het consortium te zijn benaderd, al zouden zij dat graag willen. Maar zij hebben begrip: het consortium heeft nog altijd geen concreet bod gedaan. Het enige wat Gorter heeft gekregen is een formele brief in het kader van de fusieregels.

Als straks twee concrete biedingen op tafel liggen kunnen beleggers kiezen, maar minister Bos van Financiën heeft het laatste woord. Hij moet toestemming geven voor een grote bankovername. Bos wordt geadviseerd door De Nederlandsche Bank, toezichthouder op de financiële wereld.

Wat zal president Nout Wellink van de centrale bank zeggen? Hij kreeg afgelopen vrijdag directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op bezoek. De VEB voert actie voor een gelijkwaardig strijdperk, opdat iedereen die wil bieden ook kan bieden. Dankzij een interventie bij de rechter wist de VEB bijvoorbeeld het bod van Barclays op ABN Amro te ontregelen en kreeg het consortium dat ABN Amro wil kopen en opbreken meer kans.

Na vijf kwartier stond de De Vries weer buiten. „Mijn grootste zorg was dat De Nederlandsche Bank een partijdige opstelling zou kiezen, met een voorkeurspositie voor een van de partijen, maar daar is geen sprake van. Duidelijk is dat opsplitsing van ABN Amro meer complicaties geeft. En meer werk voor de toezichthouder.”

Experts bloggen over ABN Amro op nrc.nl/expertblog