Cannes verlangt ‘echt’ drama

In ‘A Mighty Heart’ vertolkt Angelina Jolie Mariane Pearl, de weduwe van de vermoorde journalist Daniel Pearl. Cannes vocht zich de persconferentie binnen.

Angelina Jolie in Cannes Foto AFP (From L) French journalist and writer Mariane Pearl, US actress Angelina Jolie and actor and producer Brad Pitt pose 21 May 2007 at the Festival Palace in Cannes, southern France, prior to the screening of British director Michael Winterbottom's film 'A Mighty Heart' at the 60th edition of the Cannes Film Festival. The book by Mariane Pearl, widow of murdered journalist Daniel Pearl while researching terrorist networks in Pakistan in 2002, is the basis of the movie. A lavish sprinkle of Hollywood stars and veteran film-makers, a dash of arthouse fare and new international discoveries -- the Cannes filmfest celebrates its 60th edition with a tried and true recipe for success. AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

Het gevecht van de dag in Cannes speelde zich gisteren af voor de ruimte waar Angelina Jolie en Brad Pitt hadden plaatsgenomen om te praten over de film A Mighty Heart. Jolie speelt hierin Mariane Pearl, de weduwe van de in 2002 in Pakistan vermoorde journalist Daniel Pearl.

In de nasleep van ‘9/11’ deed Pearl voor The Wall Street Journal in Pakistan onderzoek naar islamitische strijders. In januari 2002 werd hij door militanten gekidnapt en onthoofd, een wereldwijde campagne voor zijn vrijlating ten spijt. De video van de moord werd op het internet gezet. A Mighty Heart is gebaseerd op het boek dat Mariane Pearl over haar man schreef. Pearl, vertelde ze op de persconferentie, zocht zelf contact met Jolie. De film werd een ode aan de moed en het karakter van de echte Mariane.

De cocktail van supersterren, persoonlijk drama en een onderwerp uit het nieuws is in Cannes goed voor de agressiefste mediabelangstelling. Al deze elementen zijn in A Mighty Heart ruimschoots aanwezig. De Britse regisseur Michael Winterbottom werd voor deze film gevraagd. Dat zal te maken hebben gehad met zijn eerdere films In This World (twee jongens emigreren illegaal van Pakistan naar Europa) en The Road to Guantánamo over drie mannen die onschuldig in Guantánamo Bay gevangen worden gezet. Angelina Jolie was tijdens de opnames van de film zes maanden zwanger, net als Mariane Pearl ten tijde van de verdwijning van haar echtgenoot.

En dus was het nieuws dat Jolies zwangerschap haar in staat had gesteld zich beter in te leven in Mariane Pearl. En dat Jolie in deze rol vooral het gebrek aan haat en wraakzucht van de weduwe Pearl heeft willen benadrukken. De rede van Mariane, na de dood van haar man, is ook in de film een monument van redelijkheid. Gretig gevraagd naar haar gevoelens over de Pakistanen, zegt zij: „In dezelfde tijd dat mijn man ontvoerd was, zijn ook tien Pakistanen ontvoerd.” Jolie zei verder „heel erg zenuwachtig” geweest te zijn, terwijl co-producent Brad Pitt zich „heel verantwoordelijk” voelde voor de film.

Op A Mighty Heart kunnen zowel de boulevardbladen als de kwaliteitspers nog maanden teren.

Cannes: pagina 11

Lees het dagelijks audioverslag uit Cannes op www.nrc.nl/cannes2007