Bush vraagt grotere inzet NAVO

President Bush wil dat lidstaten van de NAVO meer troepen leveren voor de oorlog in Afghanistan. Hij zei dat gisteren na besprekingen met secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. Meer van de lasten van de Afghanistan-oorlog moeten worden gedeeld, aldus Bush, en alle lidstaten moeten bereid zijn in Afghanistan risico’s te lopen.

De Verenigde Staten dringen er al lang op aan dat NAVO-lidstaten de inzetbaarheid van hun troepen in Afghanistan flexibeler maken. Nu nog hebben vrijwel alle landen beperkende voorwaarden (zogenoemde ‘caveats’) verbonden aan de inzet van hun troepen. Zo kunnen Duitse troepen alleen in heel uitzonderlijke situaties ingezet worden in het gewelddadige zuiden van het land.

De Hoop Scheffer, die gisteren en eergisteren samen met zijn vrouw Jeannine te gast was op de ranch van Bush in Crawford (in Texas), verzekerde de president dat hij zal zorgen dat „alle 26 NAVO-bondgenoten zullen deelnemen aan operaties en missies van de NAVO en de solidariteit zullen tonen waarop dit bondgenootschap gebouwd is”.

Onder leiding van de NAVO opereren in Afghanistan zo’n 36.000 militairen uit 37 landen, waaronder alle 26 lidstaten van de NAVO. Los daarvan voeren 15.000 man onder Amerikaanse leiding anti-terreuracties uit.

Recentelijk zijn in Afghanistan bij acties van de NAVO en de Amerikanen tegen de Talibaan en Al-Qaeda tientallen burgers omgekomen. Bush en De Hoop Scheffer verzekerden dat alles wordt gedaan om dat te voorkomen.

De NAVO-chef benadrukte dat de troepen van de NAVO „niet tot dezelfde morele categorie horen als onze tegenstanders, de Talibaan. Wij onthoofden geen mensen. Wij steken geen scholen in brand. Wij vermoorden geen leraren. Wij plaatsen geen bommen langs de kant van de weg. Wij sturen geen zelfmoordenaars met bommen op pad.”

Bush en De Hoop Scheffer bespraken in Crawford ook het Amerikaanse plan voor een raketschild met bases in Europa en de toekomstige status van Kosovo.

De enige Europese journalist bij de korte persconferentie in Crawford, Willem Lust van NOVA, kon de wereldleiders één vraag stellen: „Mr. De Hoop Scheffer, how gezellig was it yesterday?” „It was very gezellig”, antwoordde De Hoop Scheffer. En de president besloot de bijeenkomst even later met de woorden: „You talk about some good gezellig.” (AP, Reuters, AFP)