British Airways sluit zich aan bij groep van bieders op Iberia

British Airways gaat deel uitmaken van het consortium rond de Amerikaanse investeerder TPG Capital dat de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia wil overnemen. Dat heeft British Airways vandaag bevestigd. Vorige maand gaf British Airways al aan belangstelling te hebben voor Iberia, dat na de ‘grote drie’ Air France-KLM, Lufthansa en British Airways de vierde maatschappij van Europa is.

In het consortium van bieders zitten naast TPG Capital ook Vista Capital, Inversiones Ibersuizas en Quercus Equity. „Het daadwerkelijk uitbrengen van een bod staat nog niet vast”, liet British Airways vanmorgen wel nog in een verklaring weten. British Airways heeft al een belang van 10 procent in Iberia en het recht van eerste koop op nog eens 32 procent van de aandelen.

TPG Capital, voorheen bekend als Texas Pacific Group, bood in maart alleen op Iberia voor een bedrag van 3,4 miljard euro. Het bestuur van Iberia stelde als voorwaarde voor overname dat er Spaanse bedrijven bij betrokken moesten zijn. TPG vormde daarom een consortium met in eerste instantie alleen Vista en Inversiones, twee Spaanse investeerders. Door de opstelling van TPG zag British Airways zich gedwongen een keus te maken: het eigen belang verkopen, of meedingen naar een groter aandeel.

Ook zijn financiële positie dwingt British Airways tot een offensief. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat de operationele winst vorig jaar met 13,3 procent is gedaald tot 881 miljoen euro. Het laatste kwartaal noteerde British Airways het eerste verlies in twee jaar tijd, onder meer als gevolg van een arbeidsconflict.

Iberia is een ex-staatsbedrijf, dat in 2001 naar de beurs ging. De onderneming boekte aanvankelijk goede resultaten, maar raakte vorig jaar in de problemen. De winst daalde met 70 procent tot 116 miljoen euro. De omzet van de maatschappij steeg wel met 10,5 procent naar 5,5 miljard euro, door groei van de passagiersaantallen op langeafstandsvluchten.