Athene staat op scherp

Athene maakt zich zorgen over de ordehandhaving tijdens de finale van de Champions League voetbal tussen AC Milan en Liverpool, die morgenavond wordt gespeeld in het Olympisch Stadion. Niet alleen voetbalfans, maar ook terroristen, anarchisten en de agenten zelf bezorgen de overheid kopzorgen.

„Athene zal zich de komende dagen bewijzen als metropool van de beschaving”, zei de Griekse minister van Openbare Orde Byron Polydoras optimistisch. Maar syndicalisten binnen het politiekorps, steeds feller protesterend tegen de lage bezoldiging, gaan morgen strooibiljetten uitdelen onder de supporters, bij aankomst op het vliegveld. Ook in het stadion plannen ze acties. Daar willen de agenten spandoeken ontplooien met Engelse en Italiaanse teksten. Tweehonderd politiemannen hebben daarom kaartjes gekocht. De regering heeft aangekondigd dat er drie officieren van justitie aanwezig zullen zijn om hen te bestraffen.

Minstens tienduizend politiemannen die wel dienst hebben – een vierde van het Griekse totaal – worden morgen en donderdag ingezet om de tienduizenden bezoekers zoveel mogelijk gescheiden te houden. Daarbij kunnen ook verfkogels worden gebruikt. Het grootste hoofdbreken vormen de 15.000 bezoekers zonder toegangsbewijs. Een drankverbod is overigens niet aan de orde.

Bijkomend probleem is de nieuwe terreurgroep Revolutionaire Strijd. Die heeft recent de oorlog verklaard aan de politie als geheel. Zij zou misbruik maken van het feit dat de komende dagen alle aandacht van de politie naar de wedstrijd uitgaat.

Hetzelfde geldt voor de ongeveer vijfhonderd anarchisten, die de laatste maanden steeds actiever werden. Hun bolwerk is de Atheense wijk Exárchia, een soort staat in de staat waar de Mobiele Eenheid zich liever niet meer vertoont. Vorige week begonnen anarchisten daar zelf op hun beurt ‘de orde te handhaven’ met het verdrijven van junkies en controle op persoonsbewijzen. Dat werd de politie te gortig. Net als in de rest van Athene wordt er nu drie keer meer gesurveilleerd.