Aspirine tegen pre-eclampsie

rotterdam, 22 mei. Ernstige hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan soms worden voorkomen als vrouwen een aspirientje slikken. Dat blijkt uit een heranalyse van eerdere studies, die vorige week online verscheen in het medische tijdschrift The Lancet. De vrouwen die meededen aan de studie, hadden een hoog risico op pre-eclampsie. Dat is een ernstige vorm van hoge bloeddruk bij zwangeren, waarbij de vrouw eiwit verliest in de urine. Dat duidt op schade aan de organen. Vrouwen die het hebben, hebben veel kans op een moeilijke bevalling, en het kind kan schade oplopen. Vrouwen die het al eerder gehad hebben lopen een hoger risico, net als vrouwen met suikerziekte, nierziekte of chronische hoge bloeddruk. Als zij tijdens de zwangerschap een lage dosis aspirine gaan slikken, neemt de kans op pre-eclampsie met 10 procent af.