7 Ervaren

Hoe groot is een walvis eigenlijk?

Hoe groot zijn dingen?

www.vendian.org/howbig

Je weet hoe groot een stuiver is. Je hebt er vaak genoeg eentje vastgehouden en gezien. Maar hoe groot is een walvis? Of een microbe? ‘How Big Are Things’ laat je ervaren hoe groot of klein iets is door in en uit te zoomen. Stel je voor dat een dobbelsteen zo groot wordt als een flinke doos of juist zo klein als een suikerkorreltje. Als je je dat kunt voorstellen, kun je ook millimeterpapier gebruiken voor die schaalvergrotingen en -verkleiningen en dat is wat ‘How Big’ doet. In de nanowereld zijn atomen en virussen afgebeeld op het papier. Via de microwereld waar je ziet hoe groot bacteriën en rode bloedlichaampjes zijn, klik je door naar de echte wereld waar een centimeter een centimeter is. Vervolgens bezoek je de meterwereld (1 cm = 10 cm in het echt) de kilo-, mega-, giga-, peta, tera- en tenslotte de exawereld waar diezelfde ruitjes complete sterrenstelsels op schaal bevatten. (CJ)

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Carola Janssen en Henk Leenaers