1 Afval

De Amerikaan Chris Jordan maakt fotocollages die de wegwerpmaatschappij van zijn land symboliseren.

Amerikaans zelfportret

www.chrisjordan.com, klik op ‘running the numbers’

Duurzaam. Eerlijk. Milieuvriendelijk. Probeer nog maar eens een product te kopen dat niet adverteert met dit moderne mantra. Wie denkt dat we lekker bezig zijn met onze ecologische voeding en gerecyclede klerenkast zakt de moed in de schoenen bij het zien van de kunstwerken van de Amerikaan Chris Jordan. Hij maakte fotocollages die de wegwerpmaatschappij van onze grote westerburen symboliseert. Nogal confronterend. Wat eerst een veldje confettisnippers lijkt, blijkt in de uitvergrote versie een uitgestrekte vlakte van 2,5 miljoen plastic drinkflesjes te zijn. En? Nou: dit is de berg plastic die Amerikanen produceren IN EEN UUR. Jordan is kennelijk tevreden over de vorm waarmee hij kritiek op de Amerikaanse samenleving uit, want hij maakte een hele serie van abstracte foto’s: van plastic zakjes (60.000 per seconde), van een sigarettenberg (65.000 stuks, één voor iedere tiener die per maand begint met roken) tot aan stapels 100-dollarbiljetten, 125.000 stuks: het bedrag dat dagelijks wordt uitgegeven aan de oorlog in Irak. Slik. (OvD)