‘Ziek? Je kunt zelfs zwemmen in urine’

In het zwembad en het peuterbad van de christelijke familiecamping De Sikkenberg in Onstwedde wordt al twee jaar te veel geplast. Als het probleem aanhoudt, kan de provincie Groningen het zwembad sluiten. Campingeigenaar Jaap Willems „baalt als een stekker”.

Plassen christenen meer in het zwembad dan niet-christenen?

„Goede vraag. Volgens mij is daar nog nooit onderzoek naar gedaan.”

Al twee jaar stelt Milieutoezicht vast dat het urinegehalte in uw zwembaden te hoog is. Wat heeft u gedaan om dat euvel te verhelpen?

„Spoelen, spoelen, spoelen. Wekelijks heb ik tientallen kuub water ververst, drie keer meer dan wordt voorgeschreven. En in ons programmaboekje heb ik waarschuwingen aan onze gasten opgenomen. Maar dat is kennelijk niet genoeg. In juli en augustus zal ik het zwembadwater voortaan twee keer per maand door het waterlaboratorium laten testen. En naast de zwembaden ga ik borden plaatsen met teksten als: ‘Streng verboden in het zwembad te plassen’ of ‘Verhoogd urinegehalte in het zwemwater kan leiden tot sluiting van de zwembaden’.”

Is er ooit een campinggast ziek geworden na een frisse duik?

„Nee. Volgens mij kan je zelfs in urine zwemmen. Dat zal niet gezond zijn, nee. Maar zo hoog is de concentratie urine in onze baden ook weer niet.”

Overdrijft de provincie dan?

„Nee, te hoog is te hoog.”

U klinkt korzelig.

„Ik baal als een stekker. Alleen bij negatief nieuws gaat de telefoon. De Sikkenberg is een prachtige camping. Bij ons kunt u geestelijk en lichamelijk bijtanken.”

Arjen Ribbens