Worcestershire Sauce: erg pittig

Lekker in een ouderwetse cocktail Bottles of Lee & Perrins Worcestershire sauce seen in a supermarket in Kensington, London, U.K., Monday June 20, 2005. H.J. Heinz Co., the world's largest ketchup maker, agreed to buy most of HP Foods from Groupe Danone for 470 million pounds ($855 million) to become the U.K.'s biggest seller of sauces and gain brands include Lea & Perrins. Photographer:Andy Shaw/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Wat: Worcestershire Sauce, in een bruin flesje met oranje etiket, van Lea & Perrins. Met een zoetzurige, bijna weeë geur.

Waar: Vrijwel iedere supermarkt.

Wat moet ik ermee?

Worcestershire Sauce is zo’n ingrediënt dat je ooit nodig hebt voor een recept, braaf in huis haalt en vervolgens laat verpieteren in de keukenkast. Want wat moet je nu eigenlijk met zo’n sausje dat zowel zoet als zuur als pittig smaakt? De saus met de onuitspreekbare naam (Engelsen zeggen ‘wuster’, Amerikanen maken er ‘woestah’ van) is een smaakmaker naar geheim recept. Bekend is dat er ansjovis, zout en moutsuiker in zijn verwerkt, maar de precieze samenstelling staat niet op het flesje.

Belangrijk om te onthouden bij het gebruik, is dat de saus vrij pittig is. Hoewel zijn heftiger broertje, de tabasco, nog voorzichtiger moet worden behandeld, zijn ook bij Worcestershire Sauce enkele druppels meestal voldoende om een recept pit te geven. Een eetlepel is echt het maximum. Enkele tips om je flesje leeg te krijgen: gebruik een eetlepel Worcestershire Sauce in zelfgemaakte Amerikaanse barbecuesaus. Of, nog beter, verwerk een scheutje in de ouderwetse cocktail Bloody Mary: Maak de randen van een cocktailglas nat met citroensap en doop het glas daarna in zout. Meng een halve deciliter tequila met anderhalve deciliter tomatensap, en doe er ijsblokjes en de Worcestershire Sauce bij. Shake het geheel in een blender en steek een stengel selderij in het glas. Bloederig en lekker, voor de liefhebber.

Janna Laeven

Vraag jij je in de winkel ook wel eens af: „wat moet ik ermee?” Stuur tips naar nextagenda@nrc.nl onder vermelding van ‘wat moet ik ermee’.