Waar gaat het meisje heen als ze is weggetoverd?

Vielfalt

Regie: Jakob Ahlbom

****

Vergeleken bij Gerucht is de zwijgende komedie Vielfalt van Jakob Ahlbom tamelijk conventioneel. Het staat gewoon in een theater met een klassiek decor, je mag klappen na afloop, en er is een duidelijk verhaal. Vielfalt ging eerder in première, en maakt wegens groot succes volgend seizoen een tournee.

Waar komt het meisje terecht als de goochelaar haar heeft laten verdwijnen? Bij Ahlbom komt ze in een surrealistische droomwereld terecht. Een restaurant waar de goochelaar nog vier andere verdwenen meisjes houdt, veelal identiek gekleed. Haar vriend probeert het verdwenen meisje terug te halen, maar ze blijft steeds opnieuw verdwijnen.

Alhlboms magisch-realistische goocheltheater bevat veel klassieke mime, en de genres die daaraan grenzen: slapstick, acrobatiek, dans. Op spectaculaire wijze verdwijnen de mensen in een tv-scherm, een afvoerputje, door de muur of in een zitbank. Om later weer op te duiken uit een tafeltje met fruit, of uit de buik van een medespeler. De trucs en het hoogstaande bewegingsspel wekken bewondering op. Maar bovenal is Vielfalt erg geestig.