Tarweveld in Israël na inslag Qassamraket

Een tarweveld in het zuiden van Israël is gisteren bijna helemaal in de as gelegd na de inslag van een Palestijnse Qassamraket. Dat er nog enkele plukjes tarwe overeind staan, komt doordat de boer met zijn tractor kriskras door het veld is gaan rijden om de tarwe plat te walsen. Zo probeerde hij te voorkomen dat het vuur verder om zich heen greep.

Vijftien, hooguit twintig seconden. Dat is de tijdsspanne tussen lancering van een Qassamraket in de Gazastrook en de inslag in Israël. Snelle reflexen komen dus goed van pas in de straten Sderot en Zuid-Ashkelon en kibboetsen als Kfar Azza en Nir Am als het alarm ,,tzeva adom, tseva adom” (kleur rood, kleur rood) afgaat.

Qassamraketten zijn twee meter lange pijpen met metaalscherven en explosieven, gebouwd naar het model van de Russische Gradraket. Zij worden wegens het ontbreken van richtapparatuur in het wilde weg afgeschoten. De raketten zijn makkelijk te vervoeren op bromfietsen en motoren en kunnen in een oogwenk gelanceerd worden.

In ruim vijf jaar zijn Israëlische steden, kibboetsen en moshaves (niet-religieuze landbouwgemeenschappen) in de schaduw van de Gazastrook bestookt met meer dan 6.000 projectielen. Daarbij vielen 15 doden en ongeveer 400 gewonden.