Stuttgart op slotdag Duits kampioen

VfB Stuttgart heeft de Duitse voetbaltitel veroverd. De ploeg versloeg zaterdag op de laatste competitiedag Energie Cottbus met 2-1. De zege van concurrent Schalke 04 deed er daardoor niet meer toe.

Stuttgart hield de spanning er één helft in voor de 56.000 toeschouwers in het Gottlieb-Daimler stadion. De bezoekers uit Cottbus namen verrassend een voorsprong door een treffer van de Roemeen Sergiu Radu. Op dat moment leidde Schalke in het duel met Arminia Bielefeld, waardoor de ploeg uit Gelsenkirchen virtueel kampioen was. Nog voor een half uur verstreken was stond het in Stuttgart weer 1-1 door een doelpunt van Thomas Hitzlsperger. Sami Khedira zorgde in 63ste minuut voor een volksfeest door de 2-1 te maken. Het betekende de vijfde landstitel voor Stuttgart, dat in 1992 voor het laatst kampioen werd.

Stuttgart nam vorige week de koppositie over van Schalke, dat toen verloor bij Borussia Dortmund. De ploeg van coach Armin Veh maakte echter snel gelijk. Het seizoen voor VfB Stuttgart is nog niet voorbij. Zondag volgt in Berlijn de bekerfinale tegen FC Nürnberg. De spelers kregen voor de titel een bonus van 100.000 euro. Mochten ze ook de beker binnenhalen, dan krijgen ze nog eens 50.000 euro.

Schalke stelde de tweede plaats veilig, maar de plaatsing voor de Champions League kon het verdriet over de gemiste titel niet wegnemen. Schalke stond binnen een kwartier met 2-0 voor tegen Arminia Bielefeld door treffers van Lincoln en Halil Altintop. Negen minuten kon het zingende publiek in een titel geloven, toen maakte Stuttgart gelijk.

Werder Bremen gaat als nummer drie de voorronde van de Champions League in. Bayern München, FC Nürnberg en Bayer Leverkusen spelen komend seizoen in de UEFA Cup. Alemannia Aachen, Mainz 05 en Borussia Mönchengladbach degraderen. Hun plaatsen worden ingenomen door Karlsruhe, Hansa Rostock en MSV Duisburg.