Spanje zoekt naar grote zeeschat

De bekendmaking dat de grootste zeeschat aller tijden zou zijn gevonden, heeft onmiddellijk een nieuwe jacht op de schat veroorzaakt, nu door de Spaanse overheid.

Vrijdag maakte Amerikaanse schatzoekersbedrijf Odyssey Marine Exploration bekend in de Atlantische Oceaan een half miljoen gouden en zilveren munten, met een totaal gewicht van 17 ton, te hebben gevonden. De waarde wordt door deskundigen geschat op 300 miljoen euro.

Odyssey heeft tot dusver niet bekendgemaakt waar de schat is opgedoken en om welk schip het gaat. Van het gebied van de berging wil de onderneming niet meer kwijt dan de codenaam ‘Zwarte Zwaan’. De schat zou naar de VS zijn overgebracht, naar een plek die eveneens geheim blijft.

De zwijgzaamheid van de Amerikanen heeft diep wantrouwen gewekt bij de Spaanse autoriteiten. Die vermoeden dat ‘Zwarte Zwaan’ de plek betreft van het wrak van het Engelse oorlogschip HMS Sussex dat in 1694 in een storm verging nabij de Straat van Gibraltar. Spanje claimt dat de Sussex binnen de zone van 200 mijl ligt die volgens zijn wetgeving wordt aangehouden als het gebied waarbinnen de Spaanse staat scheepswrakken kan claimen. Odyssey ligt al jaren met de Spaanse overheden in de clinch over het verkrijgen van toestemming om te duiken in de zone waar zich mogelijk de Sussex op de zeebodem bevindt.

Het wantrouwen van de Spanjaarden wordt verder gevoed doordat de Odyssey Explorer, een van de schepen van het bedrijf, de afgelopen maanden in de haven van Gibraltar is gesignaleerd. Dat lijkt in tegenspraak met berichten in de Britse pers waarin de opgediepte schat door deskundigen wordt toegeschreven aan het Engelse galjoen Merchant Royal dat in 1641 voor de kust van Cornwall verging. Bovendien zou volgens de Spaanse pers een door Odyssey gecharterd vrachtvliegtuig afgelopen donderdag vanaf de luchthaven van Gibraltar met een onbekende lading richting New York zijn vertrokken.

De Spaanse overheid heeft nu de Guardia Civil opdracht gegeven om een onderzoek te openen naar de herkomst van de munten en naar de bestemming.

Het beursgenoteerde Odyssey maakte drie jaar geleden naam met de berging van een zeeschat uit de Amerikaanse oorlogsbodem SS Republic, waarbij 75 miljoen dollar aan goud en zilver werd opgedoken. De schat die nu is opgedoken, breekt echter alle records op het gebied van zeeschatten. In het geval van de HMS Sussex betrof het een betaling aan de Hertog van Savoye om zich tijdens de complexe Spaanse successieoorlog aan te sluiten bij de Engelsen. De Merchant Royal was op weg naar Antwerpen met een grote lading goud en zilver om de Spaanse legers in Vlaanderen te betalen.