Robin Thicke maakt coole ‘blauwe-ogen-soul’

cd pop Robin Thicke: The Evolution of Robin Thicke Interscope ****-

cd pop

Robin Thicke: The Evolution of Robin Thicke

Interscope

****

In thuisland Amerika was het debuutalbum van Robin Thicke vijf jaar geleden een commerciële flop, maar in Nederland werd de eerste single When I Get You Alone wél een Top 10-hit. Liedjesschrijver Thicke (die werkte voor onder andere Usher, Christina Aguilera en Michael Jackson) heeft zijn eigen land inmiddels ook aan zijn voeten gekregen en verkocht daar van dit tweede album al meer dan een miljoen exemplaren.

De evolutie heeft Robin Thicke in het genre geplaatst dat in Amerika ‘blauwe-ogen-soul’ genoemd wordt. De soepel tussen falset en een meer warm stemgeluid schakelende crooner wisselt ingetogen ballads-met-piano af met broeierige funk en soul waarin hij elementen stopt uit de hiphopstijl van het diepe zuiden van de VS (percussie, lome raps) maar ook uit het rijke aanbod van opzwepende dansmuziek in Brazilië.

Thickes muziek is cool, stijlvol en gepolijst. Soms is hij verfrissend introspectief voor een r&b-man, dan weer een erotische fantast die een meisje op school toefluistert dat hij haar zal moeten straffen omdat ze te laat was voor de les. Soms gaat het opgewekt luchtig ineens over cocaïne en een roofoverval. Net als muzikale bondgenoot Lil’ Wayne is Thicke iemand die zich meescattend met pianotonen en vingerknippen los wurmt van muzikale formules. Daar doet de saaie single, een Neptunes-productie met simpele percussie en een suf deuntje, niets aan af.

Robin Thicke geeft 19 juni een optreden in Paradiso, A’dam.