Regeerders in Bulgarije afgestraft

Bij de verkiezingen voor de achttien zetels die Bulgarije in het Europees Parlement krijgt, hebben de regeringspartijen flink verlies geleden. Volgens de nog voorlopige uitslagen stemde 21,69 procent op een partij die pas in december vorig jaar werd opgericht.

Deze partij, de Burgers voor Bulgarije’s Europese Ontwikkeling (GERB) van de populaire (en populistische) centrum-rechtse burgemeester van Sofia, Bojko Borisov, bleef twee andere partijen nipt voor. Op de regerende socialisten stemde 21,41 procent, die bij de laatste parlementsverkiezingen, twee jaar geleden, nog een derde van de stemmen kreeg.

De met de socialisten verbonden partij van de Turkse minderheid, de Beweging voor Rechten en Vrijheden, deed het zeer goed met 20,26 procent van de stemmen, waarschijnlijk doordat ze er in is geslaagd de Turken minderheid en masse naar de stembus te krijgen. De derde coalitiepartij, de Nationale Beweging van ex-koning Simeon II, werd met 6,26 procent van de stemmen zwaar afgestraft. Bij de parlementsverkiezingen van twee jaar geleden kreeg de Nationale Beweging drie keer zo veel stemmen.

De partij GERB krijgt net als de socialisten vijf van de achttien Bulgaarse zetels in het Europees Parlement. De partij van de Turkse minderheid veroverde vijf of vier zetels. Ook de ultra-nationalistische partij Ataka scoorde goed: twee of drie van de achttien zetels in het Europees Parlement vielen deze extreem-rechtse, racistische partij toe. Op Ataka stemde 14,22 procent van de kiezers.

De opkomst was met 28,6 procent van het electoraat lager dan ooit sinds de val van het communistische bewind in 1989.

Waarnemers brengen de slechte resultaten voor de regeringspartijen in verband met een reeks corruptieschandalen waarbij ’s lands hoogste aanklager en de inmiddels geschorste minister van Economische Zaken, Roemen Ovtsjarov van de BSP, betrokken zijn. Ook de tanende strijd tegen de georganiseerde misdaad speelde mogelijk een rol. (AFP, Reuters, AP)