Politie centraal in rel Hongarije

De Hongaarse minister van Justitie en Politie, József Petrétei, is gisteren opgestapt. Hij trok de consequenties uit het schandaal rond de vijf politieagenten die vorige week wegens verkrachting van een vrouw zijn gearresteerd.

Eerder had premier Ferenc Gyurcsány al diverse politiecommandanten – onder wie de chef van de Hongaarse nationale politie, de commandant van de politie in de hoofdstad Boedapest en de chef van de oproerpolitie – ontslagen. Volgens de premier moet „het vertrouwen in de politie worden hersteld”. „Recente gebeurtenissen hebben een politiek debat op gang gebracht dat is uitgelopen op een breder sociaal debat, hetgeen het vertrouwen in de politie heeft beschadigd”, aldus de premier. Petrétei had tot gisteren zijn ontslag nog uitgesloten. Dat werd eind vorige week, na de arrestatie van de agenten,geëist door de belangrijkste oppositiepartij, Fidesz.

De politie in Hongarije is de laatste tijd in opspraak geraakt, niet alleen door de verkrachtingszaak, maar ook door beschuldigingen van corruptie, diefstal en incompetentie. Rond de Hongaarse politie is het niet meer rustig geweest sinds ze midden vorig jaar tijdens politieke onrust eerst zonder in te grijpen toekeek hoe gewelddadige betogers het televisiegebouw bestormden en ze later zelf met ongekend geweld optrad tegen demonstranten. Vorige week werd een agent opgepakt nadat hij tijdens een bankroof, waarbij de overvaller werd doodgeschoten, 2500 dollar had gestolen. Alleen dit jaar zijn al veertig politiemannen aangeklaagd of veroordeeld wegens misdrijven.

De vijf agenten die eind vorige week zijn gearresteerd hadden bij een nachtelijke verkeerscontrole een automobiliste aangehouden en haar gesommeerd naar het bureau te komen voor een bloedproef. Daar werd ze door tenminste twee agenten verkracht. De vijf werden zaterdag voorgeleid; een rechter gaf opdracht hun detentie te verlengen. (AFP, Reuters)