Pissenlit salade

ca. 100 g paardebloemblaadjes50 g blokjes mager gerookte spek2 verse eieren1 eetl. azijn voor de vinaigretteca. 2 eetl. rode wijnazijn2 eetl. olijfolie, extra vergine2 eetl. notenolie

In Frankrijk worden de jonge blaadjes van de paardebloem als een delicatesse beschouwd. In het vroege voorjaar liggen de speciaal voor salade gekweekte lange, dunne, lichtgele planten, de dent de lion – op de markt. Door de planten in het donker te kweken, of door ze toe te dekken, behouden ze hun bleke kleur. Er is in Frankrijk ook zaad van deze speciale kweekvariant te koop. Soms kom je deze variant, die hier ‘molsla’ wordt genoemd, ook in eigen land tegen. De wilde soort heeft groene blaadjes die een hardere structuur hebben. In het wild geplukte blaadjes van de paardebloem die nog niet heeft gebloeid moeten, als ze worden opgegeten, jong en mals zijn. De grotere bladeren zijn taai en bitter. Pluk uiteraard de blaadjes van planten die ver van de snelweg af liggen. Paardebloemblaadjes kunnen ook als spinazie worden gekookt of in een omelet worden verwerkt. Klop eieren los met een beetje room. Smelt een klontje boter in de koekenpan en giet het eimengsel in de pan. Voeg kleine gesneden blaadjes toe en bak de omelet. Het recept voor een pissenlit-salade voor 2 personen: was de blaadjes goed en droog ze in een slacentrifuge of met behulp van een schone theedoek. Verdeel de blaadjes over de borden. Klop de twee soorten olie door elkaar. Bak de spekblokjes langzaam uit. Verwarm de wijnazijn in een steelpan. Breng in een hoge koekenpan of gewone pan een flinke laag water met een klein scheutje azijn aan de kook. Breek elk ei in een apart kopje. Laat de eieren een voor een in het kokende water glijden en schep met een lepel het weglopende eiwit terug over de dooier. Temper het vuur. Het water mag niet meer koken. Pocheer de eieren crica 4 minuten. Het eiwit is gestold, de dooier nog zacht. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een schone theedoek. Besprenkel de slablaadjes met olie. Verdeel de spekjes over de sla. Besprenkel met de warme azijn. Schep de uitgelekte gepocheerde eieren op de salade. Vervang eventueel de paardebloemblaadjes door de eveneens iets bitter smakende friseesla.

Anne Scheepmaker

Morgen: Ayurvedisch koken