‘Op papier winnen wij makkelijk, ja’

Voetbalclub RKC dreigt, na het verlies gisteren tegen VVV, na zeventien jaar te degraderen.

Trainer Mark Wotte (46) van RKC moet donderdag winnen van VVV om in de eredivisie te blijven.

Moet RKC, gezien het spelersmateriaal, eigenlijk niet eenvoudig van ploegen als VVV kunnen winnen?

Mark Wotte: „Op papier misschien wel, maar in de praktijk pakken dergelijke zaken weleens anders uit. Ook ik hoor de geluiden dat de bankzitters van RKC bij VVV in de basis zouden staan, maar daar kan ik weinig mee. In de vorige play-offronde hadden we al drie duels nodig tegen FC Dordrecht. Na deze nederlaag in Venlo weten we dat we ook drie duels moeten spelen tegen de ploeg van mijn collega André Wetzel. Tenminste, als we donderdag winnen. Maar daar ga ik wel van uit.”

Uw elftal begon behoudend tegen VVV. Waarom greep RKC niet meteen het initiatief? Dan geeft de individuele klasse van de spelers toch de doorslag?

„Dat heeft te maken met mijn tactische keuzes. Het leek mij verstandig om vleugelspelers Benjamin De Ceulaer en Tarik Sektioui teruggetrokken te laten spelen, om dan te profiteren van de ruimte die VVV zou weggeven. Helaas kregen we nauwelijks kansen, maar dat gold ook voor VVV. Tsja, en dan scoren zij vlak voor rust de 1-0. Toen moesten we in de tweede helft komen, en kregen we nog een treffer tegen. Maar daar had ik rekening mee gehouden.”

Hoe lastig is het voor een club uit de eredivisie om de play-offs tegen eerstedivisieclubs door te komen?

„Het systeem van de play-offs hebben we met zijn allen gekozen, dat wist ik toen ik hieraan begon. Het is voor een eredivisieclub altijd moeilijk. Aan de andere kant: we mogen blij zijn dat we een kans hebben om ons te handhaven. We verloren in de eerste wedstrijd van de vorige ronde met 2-0 van FC Dordrecht, maar kwamen na drie duels als winnaar uit de strijd. Eerstedivisieclubs zijn enorm gemotiveerd om een ploeg uit de eredivisie beentje te lichten.”