Oostenrijker wordt topman Siemens

De Oostenrijker Peter Löscher (49) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het door schandalen achtervolgde Duitse industriële concern Siemens. Löscher, afkomstig van het Amerikaanse farmacieconcern Merck & Co, volgt Klaus Kleinfeld op, die in de nasleep van een aantal affaires het veld moest ruimen.

De benoeming van de Oostenrijker, die gistermiddag door de raad van commissarissen werd goedgekeurd, kwam voor de Duitse financiële pers als een grote verrassing. Löscher is in Duitsland tamelijk onbekend en heeft nog nooit leiding gegeven aan een concern van het formaat van Siemens.

Löscher is een succesvolle internationaal opererende manager die ervaring opdeed bij diverse farmacieconcerns. Hij was onder andere werkzaam bij Hoechst, Aventis en bij de divisie gezondheidszorg van het Amerikaanse General Electric, een belangrijke concurrent van Siemens.

Sinds vorig voorjaar was hij in het bestuur van Merck verantwoordelijk voor de divisie verkoop en marketing, waar 35.000 mensen werken. Bij het Amerikaanse farmaciebedrijf gold hij als mogelijke opvolger van de huidige bestuursvoorzitter. Het is waarschijnlijk geen toeval dat de commissarissen van Siemens kozen voor een manager met ervaring in de gezondheidsbranche, omdat dit een van de terreinen is waar het Duitse bedrijf zich in de toekomst duidelijker wil profileren.

De belangrijkste opgave voor de nieuwe man is echter om Siemens weer in rustiger vaarwater te brengen en, voor zover nodig, bij te dragen aan het ophelderen van de schandalen die sinds eind vorig jaar aan het licht kwamen. Een aantal topmanagers bij Siemens richtte een stelsel van zwarte kassen in om geld aan het concern te onttrekken dat gebruikt kon worden om steekpenningen te betalen. Ook zouden managers financiële steun hebben gegeven aan een vakbond die erg vriendelijk was voor de directie.

De affaires leidden tot arrestaties van topmanagers en uiteindelijk tot het vertrek van president-commissaris en voormalig bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer. Een paar weken geleden werd ook de positie van bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld onhoudbaar. De commissarissen wilden het contract van Kleinfeld niet verlengen, waarop hij zijn vertrek aankondigde. Löscher zal op 1 juli het roer overnemen. Met zijn benoeming komt in elk geval een einde aan de bestuurlijke crisis die het bedrijf sinds eind vorige maand in haar greep had.

Het aandeel Siemens stond vanmorgen in een reactie bijna 1 procent hoger op 93,56 euro.