Nooit was Salinero zo rustig

Acht weken na de geboorte van haar tweede kind is Anky van Grunsven weer kampioen.

„Maar ik train nu alleen nog van negen tot vier.”

Imke of Anky? Die vraag hield iedereen bezig in de aanloop naar het Nederlands kampioenschap dressuur in Eindhoven. Titelverdedigster Imke Schellekens-Bartels (30), die vorige maand nog een zilveren medaille veroverde bij de finale van de wereldbeker in Las Vegas, gooide hoge ogen met haar door Wibi Soerjadi gecomponeerde Kür The spirit of Sunrise. Maar Anky van Grunsven (39), die de afgelopen zes maanden geen concoursen reed als gevolg van haar tweede zwangerschap, heeft zo veel klasse en ervaring dat een gebrek aan wedstrijdritme haar gang naar de titel niet in de weg hoefde te staan.

Een paar dagen voor het NK temperde Van Grunsven nog de verwachtingen: „Ik ga er niet van uit dat ik in Eindhoven de sterren van de hemel rijd”, liet de tweevoudig Olympisch kampioene weten. „Zonder wedstrijdroutine maakt een mens links en rechts fouten.” Maar haar trainer en echtgenoot Sjef Janssen wist wel beter. „Anky rijdt momenteel niet op de automatische piloot. Maar ze doet zonder twijfel volwaardig mee.”

Van Grunsven wordt in de paardensportwereld nooit onderschat. Maar toch ging er een kleine schok door het dressuurstadion aan de Karpendonkse Plas toen zaterdagavond het eindklassement bekend werd gemaakt. Over drie wedstrijdonderdelen – Grand Prix, Grand Prix Spécial en Kür – bouwde Van Grunsven een score van liefst 245,645 procent op. Nummer twee, Schellekens-Bartels, kwam niet verder dan 230,777 procent. En de nummer drie, Alex van Silfhout, bleef steken op 221,320 procent. Acht weken na de geboorte van haar dochter Ava Eden heerst ‘La Van Grunsven’ zoals haar bijnaam luidt, als nooit tevoren op de rijbaan. Het leverde haar haar dertiende nationale titel op; de eerste behaalde ze in 1990, toen nog met Bonfire.

Het was mooi om te zien hoe de Brabantse gaandeweg de titelstrijd in haar element raakte. Maakte Keltec Salinero tijdens de Grand Prix, donderdag, hier en daar nog een foutje, zaterdag reed de ruin een foutloze Kür. „Ik kan mij niet herinneren dat ik Anky ooit beter heb zien rijden”, zei juryvoorzitter Ghislaine Fouarge na afloop. „En Salinero straalde een enorme rust uit. Zo hebben we hem nog nooit eerder gezien.” Bij de prijsuitreiking van de landenwedstrijd in Aken, afgelopen augustus, sloeg het paard nog op hol, met een drie maanden zwangere Van Grunsven op zijn rug. Er moesten twee politieagenten aan te pas komen om het dier tot bedaren te brengen.

Een plagende vragensteller wilde zaterdag weten of de evenwichtigheid van Salinero soms te maken had met het feit dat het paard tijdens Van Grunsvens zwangerschap werd getraind door Janssen. En of de voormalige bondscoach niet vaker op het dier moest rijden. De kersverse kampioene keek hem een seconde verbijsterd aan. „Sjef is een prima coach”, zei ze vervolgens quasi opgewekt. „Maar als er iemand op Salinero hoort te rijden, dan ben ik dat.”

De naam Janssen ging dit weekeinde wel vaker over de tong in Eindhoven. De man die vorige maand zijn functie als bondscoach dressuur neerlegde omdat hij ontevreden was over de inzet van zijn ruiters, is volgens velen in de paardensportwereld onontbeerlijk voor het behalen van een podiumplaats bij de Olympische Spelen in Hongkong, volgend jaar. Ook Van Grunsven leek die mening toegedaan, toen ze donderdag tegenover het ANP verklaarde dat haar echtgenoot „de juiste man op de juiste plaats” is. Maar zaterdag kwam ze op haar uitspraak terug. „Misschien is het beter als er een manager wordt aangesteld”, zei zij in navolging van Schellekens-Bartels en Van Silfhout. „Iemand die verstand heeft van dressuur, maar niet per se technisch onderlegd is.”

Ook de hippische sportfederatie KNHS sluit een lijmpoging met de Brabander uit. „Sjef wil niet meer en daarmee is de kous voor ons af”, sprak bestuurslid Bert van Wanrooij na afloop van de huldiging. Dat neemt niet weg dat Janssen voorlopig in samenspraak met de technische commissie van de bond de selectie van de internationale wedstrijden bepaalt. Wanrooij: „Maar de eindoplossing laat niet lang meer op zich wachten; voor de eerste grote wedstrijd komen we met een naam.”

Janssen kijkt niet om in wrok, zo zei hij aan de vooravond van het NK tijdens een verkenning van de rijbaan. „Ook zonder die functie kom ik om in het werk.” Daarbij doelde de voormalig bondscoach niet op wat misschien wel zijn belangrijkste uitdaging voor de komende jaren gaat worden: zijn vrouw gemotiveerd houden. Want dat de koningin van de Nederlandse dressuur aan het afbouwen is, moge duidelijk zijn. „Wat doe ik hier eigenlijk”, had zij zich in Eindhoven op weg naar de ring afgevraagd. „Hoor ik niet thuis, bij de kinderen?” Voor de geboorte van Yannick (2,5) en Ava Eden draaide het leven van Anky van Grunsven om paarden, paarden en nog eens paarden. „Nu alleen van negen tot vier.”

Bekijk alle NK-uitslagen op www.knhs.nl