Nieuwe guerrilla Michael Moore

De geruchtmakende documentairemaker Michael Moore is in Cannes met een nieuwe film. Sicko neemt het Amerikaanse zorgstelsel onder schot.

Bas Blokker

Hij is in Cannes en hij is daar niet van de rode loper gesleept door de politie. Dus misschien mogen we concluderen dat het bericht dat Michael Moore wordt gezocht door de Amerikaanse justitie wegens het schenden van het handelsembargo met Cuba, vooral een welkome vorm van publiciteit was voor Sicko.

Zijn nieuwe film is minder opzienbarend dan Fahrenheit 9/11, waarmee hij drie jaar geleden in Cannes de Gouden Palm won. Maar er valt wel weer veel te genieten bij Moore’s nieuwste guerrilladocumentaire. Ditmaal neemt hij het Amerikaanse zorgstelsel op de korrel, dat volgens hem niet is gebaseerd op het principe van goede, betaalbare gezondheidszorg voor alle burgers maar op het principe van winstmaximalisatie voor artsen en verzekeraars.

Moore presenteert een reeks voorbeelden, te beginnen met mensen die onverzekerd zijn en dan bijvoorbeeld moeten kiezen of ze hun afgezaagde middelvinger (60.000 dollar) of hun afgezaagde ringvinger (12.000 dollar) willen laten aanzetten. De sarcastische voice-over, het humoristische gebruik van archiefmateriaal en de serie beschuldigende case studies – Sicko brengt wat we van Moore gewend zijn – zijn onderhoudend en ditmaal zeer overtuigend, ondanks de demagogische trucjes.

Volgens Moore vallen er jaarlijks in de VS 18.000 doden doordat verzekeraars behandeling afwijzen. Ook hier weer indrukwekkende voorbeelden, zoals een anderhalf jaar oud meisje dat stierf omdat ze werd overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, waarmee de verzekeraar een contract had afgesloten. De Amerikaanse horrorverhalen worden afgewisseld met bezoekjes aan vermeende patiëntenparadijzen als Canada, Groot-Brittannië en Cuba.

Dat laatste bezoekje bracht Moore met justitie in aanraking. Met een stel reddingswerkers die gezondheidsproblemen hebben gekregen na hun bijstand in New York bij de aanslagen op de Twin Towers, gaat hij een Cubaanse apotheek binnen. Hij koopt er voor vijf cent de medicijnen die in Amerika 120 dollar kosten. Zo zou hij de handelsboycot hebben overtreden.

Cannes: pagina 9