Nader bekeken

Roger Federer (25), de nummer één van het mondiale tenniscircuit, en Rafael Nadal (20), de nummer twee, stonden elf keer in hun loopbaan tegenover elkaar. Nadal won zeven van hun onderlinge ontmoetingen, Federer vier. Tot gisteren won de Spanjaard al hun onderlinge partijen op gravel; deZwitser was op gras altijd de betere. Op hardcourt waren de twee tennissers het meest aan elkaar gewaagd. Federer won de finale van de Masters Series in Miami (2005) en de halve finale van de Masters Cup in China (2006), Nadal de derde ronde van het toernooi in Miami (2004) en de finale in Dubai (2006). Beide spelers halen de meeste voldoening uit een zege op ondergrond waar de ander het sterkst is. In dat opzicht staat de Zwitser nu met 1-0 voor. Want de demonstratiepartij op Mallorca, begin mei, telt niet mee voor de ranglijst. Toen won Nadal op een baan die voor één helft uit gras en één helft uit gravel bestond.