Modelondernemer uit Marokko

Jonge Marokkaanse ondernemers komen naar Nederland om Nederlandse jongeren van Marokkaanse komaf te enthousiasmeren voor het ondernemerschap. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) heeft dit afgelopen weekend afgesproken met de Marokkaanse premier Driss Jettou tijdens het World Economic Forum in Jordanië.

„Het is de bedoeling om Marokkaanse ondernemers in contact te brengen met Marokkaanse jongeren in Nederland die net een eigen bedrijf zijn begonnen of erover denken om te gaan ondernemen”, zegt een woordvoerder van Van der Hoeven. „De Marokkaanse ondernemers moeten als rolmodellen gaan fungeren voor de Marokkaanse jeugd in Nederland.”

Economische Zaken denkt met name aan jongeren op hogescholen en andere kennisinstellingen. Van der Hoeven wil het „etnisch ondernemerschap” bevorderen en hoopt met dit plan ook de economische relaties met Marokko te versterken. Volgens de woordvoerder is het voor het eerst dat zo’n uitwisseling plaatsvindt op het initiatief van de overheid.

Na het gesprek tussen de bewindslieden heeft de Marokkaanse ambassadeur in Nederland Ali El Mhamdi direct contact opgenomen met staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) over het plan.

Volgens Yesim Candan, initiatiefneemster van ‘Inspiratie voor Integratie’ – een wedstrijd voor rolmodellen in Nederland met een biculturele achtergrond, is het echter geen goed idee. „Het is leuk dat ze komen hoor, maar dan?” vraagt Candan zich af. „Het is heel raar om te denken dat Marokkaanse jongeren in Nederland zich kunnen identificeren met Marokkaanse ondernemers in Marokko, want jongeren hier hebben heel andere problemen. Daarom hebben we rolmodellen nodig die ook een biculturele achtergrond hebben. Voor probleemjongeren zijn dat voetballers, voor scholieren zijn dat mensen als staatsecretaris Aboutaleb en Kamerlid Samira Bouchibti, en Marokkaanse schrijvers. Er zijn hier al genoeg rolmodellen.”