Menselijke blokkade laat zich niet wegkietelen

Op de manifestatie ‘Top van onderop’ konden activisten oefenen voor acties tijdens de G8-top in juni. Een van de sprekers was ‘peace mom’ Cindy Sheehan.

Zo’n vijftien jongens en meisjes liggen zij aan zij op de trambaan, midden in het centrum van Amsterdam. Met hun armen en benen in elkaar gehaakt vormen ze een menselijke schakelketting. De naderende tram remt noodgedwongen. De demonstranten worden al snel door een Duits sprekende dame – ‘Polizei!’ – bevolen weg te gaan. Hun herhaaldelijke weigering resulteert in een hardhandig ingrijpen van de ‘politie’: met een waterpistool worden ze natgespoten, terwijl een tweede ‘agent’ het probeert met kietelen. De demonstranten winnen: de blokkade houdt stand.

De ludieke workshop ‘Hoe organiseer ik een wegblokkade?’ was gistermiddag onderdeel van de ‘Top van onderop’, een protestmanifestatie tegen de G8-top die van 6 tot en met 8 juni plaatsvindt in Duitsland. Een kleine duizend demonstranten kwamen af op de tientallen workshops, lezingen en films die werden georganiseerd door het Nederlands Sociaal Forum (NSF), de koepelorganisatie van ruim tweehonderdvijftig politieke en sociale organisaties die zich verzetten tegen de schaduwzijden van de globalisering. Plaats van handeling waren het Barlaeus-gymnasium en het daar tegenover gelegen debatcentrum De Balie.

Centraal stonden de onderwerpen klimaatverandering, armoede en wereldvrede. Maar ook migrantenrechten, misbruik van de identificatieplicht alsmede politiegeweld in Paraguay konden op aandacht rekenen. De waaier aan onderwerpen illustreert het beeld dat de activisten hebben van de G8 (de zeven rijkste industrielanden plus Rusland): een soort gesloten machtscircuit, dat heimelijk de wereld bestiert.

Hoogtepunt van de dag vormde een protestmars naar het nabijgelegen Museumplein. Op een geïmproviseerd podium voor het Amerikaanse consulaat riep ‘peace mom’ Cindy Sheehan – de moeder van een in Irak omgekomen Amerikaanse militair die bekendheid verwierf met haar kampeeractie voor de ranch van president Bush – de Nederlandse regering op tot openheid over het besluit in 2003 om ‘politieke steun’ te verlenen aan de invasie van Irak.

Sheehan: „Wie geen militaire, maar alleen politieke steun verleent, is ook verantwoordelijk voor de misdaden die worden begaan.” Sheehan blijkt van alle markten thuis: moeiteloos schakelt ze over van de oorlog in Irak naar de strijd tegen armoede. Of tegen klimaatverandering. Alleen wanneer ze oppert dat Bush, Blair en Balkenende „mogen rotten in de hel” aarzelen veel toehoorders. Deze oprisping past niet helemaal bij het vredelievende karakter van de meeste betrokken organisaties.

Kamerlid Harry van Bommel (SP), ook aanwezig op het Museumplein, is het roerend eens met de oproep van Sheehan tot een onderzoek naar de besluitvorming van het Nederlandse kabinet aangaande ‘Irak’. „Alle politieke leiders hebben gelogen over Irak”, aldus Van Bommel.

Het Kamerlid gelooft niet dat de enorme diversiteit aan dagthema’s en aan actiegroepen – van Oxfam Novib en Milieudefensie tot zelfs de Internationale Kommunistische Stroming – ten koste gaat van de centrale boodschap, het verzet tegen de G8. „Klimaatverandering treft vooral de allerarmsten, terwijl de rijke landen verantwoordelijk zijn voor de meeste milieuverontreiniging. Dat hangt allemaal met elkaar samen, en dus is de G8 een geëigend podium voor protest”, aldus Van Bommel.

Organisator René Danen van NSF schat dat „een paar honderd” Nederlandse actievoerders naar Duitsland zullen gaan om daadwerkelijk te proberen de G8-top te verstoren. Kees Stad van actienetwerk Dissent en organisator van de ‘wegblokkade’-workshop, vreest wel dat sommige demonstranten zich zullen laten afschrikken door het ferme optreden van de Duitse politie de voorbije weken. Honderden woningen werden doorzocht en de autoriteiten zinspelen op strenge maatregelen als preventieve hechtenis en het tijdelijk sluiten van de grens. Stad: „Repressie werkt. Helaas.”