Megafusie van banken in Italië

De Italiaanse bank Unicredit neemt zijn kleinere concurrent Capitalia over. Hierdoor ontstaat de op een na grootste bank van Europa met een marktwaarde van meer dan 100 miljard euro. De raden van bestuur van beide banken gingen gisteren akkoord met het bod van bijna 21,9 miljard euro in aandelen. Eerder op de dag stemden de belangrijkste aandeelhouders, waaronder ABN Amro, unaniem voor de overname. ABN is met een belang van 8,6 procent in Capitalia de grootste individuele aandeelhouder. De waarde van het belang van ABN bedraagt ongeveer 1,7 miljard euro. ABN zelf staat in het middelpunt van een felle overname strijd tussen het Britse Barclays en een consortium van de Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. In de nieuwe Italiaanse combinatie krijgt ABN geen bestuurszetel. De combinatie gaat door onder de naam Unicredit met 164.000 werknemers, 9.200 kantoren en ruim veertig miljoen klanten. (ANP, AFP, BBC)