Libanese leger vecht met militanten: 48 doden

Bij hevige gevechten tussen het Libanese leger en islamitische militanten in een Palestijns vluchtelingenkamp in Noord-Libanon zijn gisteren zeker 48 doden gevallen. Het gaat om het hevigste interne geweld sinds het einde van de Libanese burgeroorlog die duurde van 1975 tot 1990.

De strijd in het vluchtelingenkamp Nahr Al-Bared begon ’s ochtends, net nadat de politie een appartement van extremisten in de noordelijke stad Tripoli was binnengevallen. Volgens de autoriteiten zocht de politie naar verdachten van een bankoverval, die een dag eerder was gepleegd in Amyoun, een stad ten zuidoosten van Tripoli. De overvallers hadden bijna honderdduizend euro aan contant geld buitgemaakt.

De gewapende extremisten in het appartement verzetten zich fel tegen hun arrestatie en er brak een vuurgevecht uit. Het geweld verspreidde zich daarna snel naar de omliggende straten en duurde tot in de middag.

Volgens getuigen hebben de militanten vervolgens stellingen van het Libanese leger bij de ingang van het vluchtelingenkamp aangevallen en ingenomen. Het Libanese leger reageerde met artilleriebeschietingen op stellingen van de extremisten in het vluchtelingenkamp. In totaal zijn 23 militairen en 19 militanten gedood en 40 burgers verwond. Inwoners van Tripoli keken juichend toe hoe tanks het kamp bestookten.

Er zijn al langer spanningen tussen sommige Libanezen en de ruim 350.000 Palestijnen in Libanon, van wie velen hun huizen zijn ontvlucht nadat Israël werd gesticht in 1948. De tientallen Palestijnse vluchtelingenkampen her en der in Libanon zijn verboden gebied voor de autoriteiten. In sommige kampen maken gewapende guerrilla’s de dienst uit.

Het Libanese leger sluit de kampen meestal af met een aantal controleposten. Nadat de kleine organisatie Fatah al-Islam aanslagen had uitgevoerd in februari heeft het leger zijn aanwezigheid rond het Nahr al-Bared vluchtelingenkamp opgevoerd.

Fatah al-Islam is een afsplitsing van de pro-Syrische groep Fatah Opstand. Sommige Libanese veiligheidsfunctionarissen zien Fatah al-Islam als een radicale sunnitische groepering met dezelfde strijdlust en doctrine als Al-Qaeda. Sommige anti-Syrische regeringsfunctionarissen zeggen dat de groep werkt voor de Syrische inlichtingendiensten met het doel om Libanon te destabiliseren. (AP, AFP, Reuters)