Kamervragen vanwege Bokito

De uitbraak van gorilla Bokito, afgelopen vrijdag in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, „maakt pijnlijk duidelijk dat er allerlei problemen zijn met het tentoonstellen van dieren”. Dat zegt Esther Ouwehand, Kamerlid van de Partij voor de Dieren. De partij heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De partij vraagt of de minister maatregelen zal nemen tegen dierentuinbezoekers die er op uit zijn dieren te provoceren, zoals wellicht met Bokito is gebeurd. Volgens apendeskundigen is de gorilla mogelijk uitgebroken doordat een vrouw herhaaldelijk (oog)contact met hem zocht. Zij werd aangevallen.

Volgens Ouwehand is de uitbraak een aanwijzing dat wilde dieren „niet op deze manier tentoongesteld kunnen worden. Bezoekers communiceren op een kwalijke manier met de dieren, met alle gevolgen van dien”.

Wilde dieren zijn er niet alleen ter vermaak voor mensen, zegt Ouwehand. „Het dier moet centraal staan, niet de bezoeker.” De partij vindt het „onacceptabel” dat wilde dieren worden gevangen om aan mensen te worden getoond. „Het argument dat dierentuinen een educatieve waarde hebben, is onterecht. Daar zien de bezoekers niet hoe de dieren in hun natuurlijke omgeving leven”, aldus het partijprogramma.

Gorilla:pagina 3

Hoofdartikel:pagina 7