Italianen houden liever zelf de regie

De biedingsstrijd om ABN Amro zorgt voor een grote Italiaanse bankenovername. De Italiaanse Unicredit en Capitalia regisseren een nationale fusie. ABN Amro zit met de brokken en met een karrevracht aan kapitaal.

Italiaanse bankdirecteuren zijn soms roomser dan de paus. Waarom internationale overnames op touw zetten, zoals meedoen aan de biedingsslag van 65 à 70 miljard euro om ABN Amro, wanneer nationale kandidaten zichzelf bijna aanbieden?

Nog voordat de overname van Capitalia, een kongsi van banken zoals het voormalige Banca di Roma, door de grotere concurrent Unicredit dit weekeinde was beklonken, had premier Prodi al zijn zegen gegeven. In Nederland houden ministers van Financiën zich, met een beroep op de wet, liever afzijdig van schermutselingen in de geldwereld. In Italië is ’s lands eerste minister nog wel bereid topmanagers een duwtje te geven als het ‘nationaal belang’ daarom vraagt.

Het rappe samengaan van Unicredit en Capitalia was ondenkbaar zonder de slag om ABN Amro, die 8,8 procent van de Capitalia-aandelen bezit. De Nederlandse bank is een partij van betekenis in het zogeheten aandeelhouderspact van Capitalia. Met deze overeenkomsten is een groep van kleinere aandeelhouders in staat zeggenschap te nemen en te houden over veel grotere ondernemingen.

Italiaanse politici, toezichthouders en topmanagers regisseren graag de creatie van hun nationale kampioenen. Juist de dreiging dat ABN Amro in andere handen zou overgaan, en dat het Capitalia-pakket op de markt zou komen, gaf een deus ex machina extra vaart. Een paar weken geleden zorgde Unicredit juist voor spanning in Europa, toen zakenkrant The Wall Street Journal prille fusiebesprekingen van Unicredit met de Franse bank Société Générale aankondigde. Partijen bevestigden dat, maar later toch weer niet, en het resultaat is nu geen baanbrekende grensoverschrijdende fusie, maar een Italiaans onderonsje. Met hun samengaan formeren Unicredit en Capitalia de op één na grootste Europese bank, na de Britse HSBC. De Italianen zullen echter verdrongen worden van de tweede plaats als Barclays en ABN Amro samengaan.

De grootste grensoverschrijdende overname van Unicredit was, twee jaar geleden, de overname van de Duitse HVB, een bank waar alle grote financiële concerns naar hebben gekeken. De meeste schrokken van de loden last van probleemleningen die de Duitsers hadden weten op te bouwen. De transactie katapulteerde Unicredit wel in de top van de Europese bankenlijstjes.

De twee Unicredit-overnames, HVB en Capitalia, illustreren het opportunisme en de transactiegedreven strategie van de geldgiganten. Op meerdere borden schaken is verplicht. Nationale fusies proberen. Of toch die internationale overname. Of iets nog ingewikkelders ertussenin, zoals het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis probeert, dat ABN Amro ook wel wil opkopen, en vervolgens wil opbreken.

De overname van Capitalia maakt de gecompliceerde, door rechtszaken verrommelde biedingsstrijd om ABN Amro wel een tikkeltje overzichtelijker. De aandelen Capitalia van ABN Amro hebben een duidelijke waarde (ruim 1,8 miljard euro), die gemakkelijk in geld kan worden omgezet. En achter de coulissen gaat het schaken door. Ook in Italië. Reken maar dat ABN Amro zal proberen aantrekkelijke activiteiten van Capitalia die overlappen met die van Unicredit uit de bankenfusie te lichten en toe te voegen aan haar eigen Italiaanse bedrijf, Antonveneta.

Experts bloggen over ABN Amroop www.nrc.nl/economie