Israël voert aanvallen op Hamas op

Israël heeft vanochtend nieuwe bombardementen uitgevoerd in de Gazastrook. Het zegt de leiding van Hamas te elimineren als er geen eind komt aan beschietingen met Qassam-raketten. Gisteren kwamen acht mensen om bij een aanval op het huis van een Hamas-politicus.

Het Israëlische kabinet besloot gistermiddag tot verheviging van het luchtoffensief tegen Palestijnsen doelen in de Gazastrook om een eind te maken aan de voordurende raketbeschietingen vanaf Palestijns gebied naar nabijgelegen Israëlische dorpjes en nederzettingen. Het gaat daarbij om zelf gefabriceerde projectielen. Gisteren nog kwamen veertien Qassam-raketten terecht in Israël zonder dat er slachtoffers vielen.

Na het kabinetsbesluit volgde gisteren een luchtaanval op Gazastad waarbij een raket insloeg bij het huis van parlementariër Khalid al-Haya. Volgens zijn vrouw werden acht familieleden en buren gedood. Haya zelf was niet thuis. Hij was bij een bijeenkomst tussen Hamas en Fatah, waar een nieuw bestand tussen beide groeperingen werd bereikt. Bij gevechten tussen milities van Hamas en Fatah zijn de afgelopen week ongeveer vijftig strijders gesneuveld.

Bij Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook zijn de afgelopen week naar schatting meer dan dertig doden gevallen, onder wie burgers. Israël zegt dat de raketaanval op het huis van Hamas-parlementariër Haya niet het doel had hem te doden. Volgens een legerwoordvoerder raakte de raket een groepje gewapende strijders van Hamas dat zich ophield nabij het huis.

Verschillende Israëlische ministers zeiden vanochtend dat Israël niet zal schromen de politieke leiding van Hamas uit te schakelen indien er geen eind komt aan de Palestijnse raketbeschietingen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen degenen die de raketten afvuren en hen die daartoe de opdracht geven. Volgens minister van Binnenlandse Veiligheid Avi Dichter zal de overkoepelende leider (in Syrische ballingschap) van Hamas, Khaled Meshaal, „bij de eerste gelegenheid” worden geliquideerd. (AFP, Reuters)