Husky Rescue

CD POP

Ook Finland doet van zich spreken, nu er een Scandinavische popinvasie gaande is. Na alle mysterieuze rock (Dungen, 120 Days) en verfijnde orkestraties (Loney, Dear) uit Zweden, en de akoestische verrichtingen van Kings of Convenience uit Noorwegen, komt Finlandmet het verbluffend hip klinkende Husky Rescue. Het vijftal mag zich dan noemen naar de poolhond, hun muziek is een urbane versmelting van nostalgische instrumentaties en subtiele electronica, van een stem voorzien door zingende Lolita Reeta-Leena Korhola.

Het tempo is loom, en de sound prettig ouderwets. In combinatie met die prevelende meisjesstem is het resultaat nogal eens lounge-achtig. Maar de glazige gitaarakkoorden en de soms ontsporende synthetica geven aardig tegenwicht.

Prijsnummer op Ghost Is Not Real is de single Nightless Night waarin Korhola betoverend het ochtendgloren bezingt op huppelende ritmes. Deze tweede cd van de groep wordt enigszins ontsierd door een uitgerekt stuk instrumentale postrock in het midden, maar dat zullen ze live wellicht nalaten tijdens de uitgebreide tournee in ons land.

Hester Carvalho

Husky Rescue. Ghost Is Not Real (Catskills Records). Optredens: 23/5 Rotown, Rotterdam; 24/5 Atak, Enschede; 25/5 Effenaar, Eindhoven; 26/5 MCV, Utrecht; 27/5 Paradiso, Amsterdam.